women holding hear hands showing their nail polishes
Photo by Joyce White on Pexels.com

Tips voor mooie en gezonde nagels 

Gezonde nagels kunnen tegen een stootje. Ze zijn op de eerste plaats ook bedoeld ter bescherming van de vingertoppen. Door de jaren heen worden nagels met name door vrouwen steeds vaker gebruikt als fashion statement. Denk bijvoorbeeld aan de trend van zeer lange nagels. Kunstnagels. Het gebruik van nagellak om deze meer te laten opvallen. Toch is niet iedereen gezegend met mooie nagels. Beschadigde, broze en ingescheurde nagels komen geregeld voor. 


De kwaliteit van je nagels zegt heel veel over je algehele gezondheid en levensstijl. Sommige behandelingen en medische aandoeningen kunnen de nagels broos maken. Ook verkeerde voeding en een algehele ongezonde levensstijl zijn schadelijk voor je nagels. Je nagels vormen een spiegel van je gezondheid. 


Ben jij er ook klaar mee dat je nagels telkens scheuren en beschadigd raken? Dan zijn er gelukkig verschillende dingen die je kunt doen om dit op te lossen. Hieronder volgen enkele tips voor de alledaagse verzorging van mooie en gezonde nagels. 

Wat te doen bij een ingescheurde nagel?


Ongezonde nagels zijn vaak erg broos. Hierbij ontstaat er sneller een ingescheurde nagel. Heel vervelend, want dit kan ook veel pijnklachten opleveren. Soms ontstaat er zelfs een flinke wond. Dan is het oppassen geblazen. Er kunnen namelijk veel bacteriën onder de nagels zitten. Hierdoor ontstaat er dus ook sneller een ontsteking. Het is dan ook belangrijk dat de ingescheurde nagel snel behandeld wordt en het wondje gereinigd wordt. 

Probeer de nagel zo kort mogelijk te knippen en vijl de randjes bij. Plak de nagel eventueel af om verdere beschadigingen te voorkomen. Is de nagel slechts een beetje gescheurd en is hierbij geen wond ontstaan? Dan kun je deze in sommige gevallen nog plakken met een speciale kit. 


Wees je ervan bewust dat ingescheurde nagels vooral ontstaan door broosheid. Bijvoorbeeld wanneer je nagels veel in aanraking komen met schoonmaakmiddelen en er droogheid ontstaat. Hierbij is de kans op beschadigingen groter. 

Beschadigde nagels verzorgen 


Heb je zeer lang kunstnagels gehad en/of acryl- of gellak gebruikt? Dan kan dit de nagels onnodig beschadigen. Het ziet er misschien wel mooi uit, maar het is beter om dergelijke producten niet langdurig te gebruiken en de nagels ook af en toe pauze te gunnen. Vooral het verwijderen van de nagels leidt tot beschadigingen. Je nagels voelen dunner, droger en beschadigen sneller. 


Hoe kun je de nagels herstellen? Er zijn diverse producten die je kunt gebruiken om de nagels te hydrateren, de nagelriemen te voeden en op die manier weer sterkere en gezondere nagels te krijgen. 

Sluit medische problemen uit 


Heb je al tijden broze nagels? En is er eigenlijk geen externe reden toe? Gebruik je inmiddels al allerlei producten en wil niets helpen? Dan is het goed om medische problemen uit te sluiten. De broosheid van je nagels kan namelijk ook heel goed ontstaan bij een vitaminetekort. Als je uit jouw dieet onvoldoende voedingsstoffen haalt, zal dit uiteindelijk zijn weerslag hebben op de nagels. Om dit uit te sluiten kan een bloedonderzoek worden gedaan. Je zou eventueel ook preventief vitaminesupplementen kunnen slikken. Let op: deze zijn geen alternatief voor een gezond voedingspatroon. 

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.