top view photo of food dessert
Photo by Jane Doan on Pexels.com

Waar haal je magnesium uit?

Magnesium is een belangrijk mineraal dat ons lichaam nodig heeft voor een goede werking van onze spieren en zenuwen, het reguleren van ons hartritme en het bouwen van sterke botten. Maar waar haal je magnesium uit? In dit artikel zullen we enkele van de beste voedingsbronnen van magnesium, zoals spinazie en Nutribites magnesium, bespreken en hoe je ervoor kunt zorgen dat je genoeg magnesium binnenkrijgt. Benieuwd geworden? Lees dan verder!

Voedingsbronnen van magnesium

Spinazie is een voedzaam groen blad die rijk is aan magnesium, ijzer en vitamine K. Ook amandelen zijn een smakelijke en gezonde snack, die rijk zijn aan magnesium, vitamine E en andere gezonde vetten. Hou je niet zo van amandelen? Geen probleem. Avocado’s zijn heerlijk op toast en bevatten magnesium, evenals veel vezels en gezonde vetten. Een andere goede bron van magnesium zijn volkoren granen zoals volkorenbrood, havermout en quinoa. Er zijn echt tal van opties om je magnesium binnen te krijgen. Havermout heeft bijvoorbeeld een hoog gehalte aan magnesium, en bonen zijn een goede bron van vezels en eiwitten, en ook een bron van magnesium. Specifiek zwarte bonen bevatten een aanzienlijke hoeveelheid magnesium. Wist je dat?

Andere voedingsbronnen rijk aan magnesium

Er zijn nog veel meer voedingsbronnen die rijk zijn aan magnesium. Nootsoorten zoals cashewnoten, pinda’s en walnoten zijn goede voorbeelden, net als zaden zoals pompoenpitten, zonnebloempitten en chiazaad. Naast hun omega-3 vetzuren zijn vette vissoorten zoals zalm en makreel ook rijk aan magnesium. En er zijn nog meer groenten die een goede bron zijn van magnesium, zoals boerenkool, broccoli, spruitjes en zoete aardappelen. Verder hebben we nog fruitsoorten zoals bananen, vijgen en abrikozen. Genoeg opties dus! Het is belangrijk om te onthouden dat het krijgen van voldoende magnesium via voeding alleen soms lastig kan zijn. Supplementen zijn ook beschikbaar, maar het is belangrijk om de juiste dosering te vinden en eventueel een arts te vragen voor advies.

Hoe zorg je ervoor dat je genoeg magnesium binnenkrijgt?

Naast het eten van magnesiumrijke voedingsmiddelen, zijn er andere manieren om ervoor te zorgen dat je genoeg magnesium binnenkrijgt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te letten op je inname van calcium en vitamine D, omdat deze voedingsstoffen helpen bij de opname van magnesium. Ook stress kan een rol spelen in de hoeveelheid magnesium die ons lichaam nodig heeft. Als je gestrest bent, kan je lichaam meer magnesium verbruiken. Interessant feitje! Zorg dus voor voldoende ontspanning en slaap om je magnesiumniveau op peil te houden. 

Supplementen

Als je moeite hebt om voldoende magnesium binnen te krijgen via je dieet, kan een supplement een optie zijn. Er zijn verschillende soorten magnesium supplementen beschikbaar. Overleg wel altijd eerst met je huisarts voordat je een supplement gaat gebruiken, om te zorgen dat het veilig is voor jou. 

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.