Voordelen van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Het is voor particulieren niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Toch wordt dit – net als bij veel andere verzekeringen – toch veelvuldig gedaan. En niet zonder reden. We weten allemaal dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Een klein moment van onoplettendheid kan grote (financiële) gevolgen hebben.

Hoewel de verzekering dus niet verplicht is, wordt er dan ook steeds vaker voor gepleit dat dit wel een verplichting gaat worden. Maar waarom? Waarom zou je ervoor kiezen om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? Wat levert het je uiteindelijk op? In dit artikel zetten we de voordelen op een rij en vertellen we je alles wat je verder moet weten over deze handige verzekering.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Laten we bij het begin beginnen. Want wat is een aansprakelijkheidsverzekering precies? Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (ook wel AVP genoemd) dekt alle schade van jou voor schade aan personen of materialen. Dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor andere personen die meeverzekerd zijn.

Een AVP kost meestal niet meer dan enkele euro’s per maand en het wordt meestal toch wel aangeraden om deze standaard af te sluiten. Het is dan wel geen verplichting, maar als je het ons vraagt, moet ieder huishouden hier gewoon over beschikken. Die enkele euro’s per maand mis je nauwelijks en als je het ooit nodig hebt, ben je erg blij dat je je toch verzekerd hebt. De kosten lopen namelijk op voordat je hier erg in hebt.

Extra tip: aansprakelijkheidsverzekering vergelijken is een absolute must. Zo vind je snel de beste verzekering met de laagste premie. Zoek van tevoren wel goed uit welke dekking je nodig hebt, zodat je heel gericht kunt zoeken naar de juiste verzekering.

Voorkom torenhoge kosten bij schade

Het is echt niet de bedoeling om schade aan te richten, maar soms gebeurt het gewoon. Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. Je kind stoot bijvoorbeeld een peperdure vaas om bij vrienden. Je huisdier doet zijn behoefte op het laminaat van de buren en deze is vervolgens helemaal krom getrokken. Het zijn van die dingen waar je niets aan kunt doen. Maar het is voor het slachtoffer natuurlijk wel ontzettend vervelend. Natuurlijk bied je in dergelijke gevallen aan om de onkosten te dekken. Maar die kosten kunnen in sommige gevallen heel hoog oplopen. Dit kan financieel gezien grote gevolgen hebben. Met een aansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je voor dergelijke hoge rekeningen komt te staan en heb je altijd een verzekering om op terug te vallen.

Schadeclaim niet zelf kunnen dragen

Het is niet alleen zonde als je een gigantische rekening moet betalen, maar het is ook nog eens niet altijd mogelijk. Er zijn genoeg mensen die een grote schadeclaim niet zelf kunnen dragen. Dit is niet alleen heel vervelend voor hen, maar ook zeker voor het slachtoffer. Deze wordt nu immers tweemaal gedupeerd. Allereerst doordat er überhaupt schade is berokkend en nu ook nog omdat de kosten niet gedekt kunnen worden. Dat kan ook gevolgen hebben voor jullie relatie . Daarom is het handig om ons te laten verzekeren. Hoe meer mensen zich verzekeren, hoe minder vaak deze situaties zullen voorkomen en hoe lager de premies bovendien ook worden gehouden.