Klimaatregulering bij wietplanten

Het kweken van wietplanten vergt een nauwkeurige werkwijze. De planten hebben een groei- en een bloeifase, en dit vraagt om een goede balans van temperatuur en luchtvochtigheid. Kweek je wietplanten binnen, is het zaak het klimaat zo te reguleren dat het de natuurlijke groei van de plant stimuleert. En dat betekent: goed kijken naar de fase waarin de plant zich bevindt, en steeds de klimaatomstandigheden hierop aanpassen.

De ideale temperatuur

De nacht is kouder dan de dag, dus ook als je wietplanten binnen kweekt, is er een verschil tussen de ideale dag- en nachttemperatuur. Zo ligt dit overdag tussen de 21 en 32 graden Celcius: tot 26 graden mét CO?-toevoeging, en tot 32 graden zonder CO?-toevoeging. Het verschil tussen de dag en nachttemperatuur is idealiter niet meer dan 10 graden Celcius, anders is de overgang te groot. De luchtvochtigheid moet het grootste zijn als je de wietzaadjes gaat stekken, en dit kan steeds minder worden naarmate de plant gaat groeien en bloeien.

Aan- en afvoer van lucht

Apparaten waarmee je met een bepaalde instelling het hele klimaat goed regelt, zijn ontzettend duur en vaak niet heel geschikt voor het kleinschalig kweken van wietplanten. Het is wel handig om te werken met een afzuigsysteem waarmee je de luchtvochtigheid kunt controleren. Daartegenover staat dat je ook moet zorgen voor voldoende lucht die de kweekruimte binnenkomt. Kweek je in de winter, is het belangrijk de lucht eerst even op te laten warmen door de kweeklamp. Doe je dit in de zomer, gebruik je de luchtaanvoer vooral om de planten wat af te koelen.

Kweken voor beginners: autoflower en feminized wietzaden

Ga je net beginnen met wietplanten kweken en wil je wietzaadjes kopen? Kijk dan goed naar alle verschillende soorten die er verkrijgbaar zijn. Wil je niet afhankelijk zijn van de precieze temperatuurregeling in de stek-, groei- en bloeifase, kun je bijvoorbeeld beginnen met autoflower seeds. Deze zaden zijn zo ontwikkeld dat ze automatisch in de groei- en bloeifase terechtkomen. Ideaal wanneer je het proces nog een beetje in de vingers moet krijgen en niet alles tegelijk in de gaten kunt houden.

Een andere goede beginnerskeuze is feminized wietzaadjes: dit zijn enkel vrouwelijke wietplanten. Wanneer je ook mannelijke wietplanten stekt en kweekt, zitten deze de bloei en kwaliteit van de vrouwelijke wietplanten in de weg. Wil je succesvolle wietplanten kweken, is het noodzakelijk om alleen maar vrouwelijke planten te laten groeien.