Veilig barbecueën in eigen tuin: zo doe je dat!

Veilig barbecueën in eigen tuin: zo doe je dat!

Op zonnige dagen vinden veel Nederlanders het lekker om tijd in de buitenlucht door te brengen. Geldt dit ook voor jou? Dan steek je de barbecue in de zomermaanden misschien regelmatig aan. Heerlijk, maar het is belangrijk dat je veilig te werk gaat. Dit lijkt vanzelfsprekend maar er zijn genoeg mensen die geen rekening houden met de veiligheid. Daarom vertellen wij je in deze tekst hoe je veilig barbecuet in eigen tuin.

Zet de barbecue op een veilige plek neer

Voordat je de barbecue aansteekt, moet je nadenken over de plek waar je hem neerzet. Doe je dit niet? Dan kunnen er onveilige situaties ontstaan. Dit is zeker het geval als je een kolen- of gasbarbecue gebruikt. De vlammen kunnen dan namelijk overslaan op de schutting, meubels, een overkapping of veranda. Reden genoeg om een barbecue hier niet te dicht bij in de buurt te zetten. Pas bovendien op met zwembaden. Door de warmte van de barbecue kan een zwembad wegsmelten.

Zorg voor een vlakke ondergrond

Ben je nog op zoek naar een geschikte plek om de barbecue neer te zetten? Kijk dan niet alleen naar de omgeving, maar houd ook rekening met de ondergrond. Het is verstandig om een barbecue altijd op een stabiele ondergrond te zetten. Als hij niet stabiel staat, is de kans dat hij omvalt namelijk een stuk groter. Zet een barbecue daarom liever op de bestrating neer dan in het gazon.

Houd kinderen en huisdieren uit de buurt

Als je kinderen of huisdieren hebt, moet je extra alert zijn als je gaat barbecueën. Dit is zeker het geval als je nog niet eerder gebarbecued hebt met hen erbij. De meeste kinderen en huisdieren zijn van nature nogal nieuwsgierig aangelegd, waardoor ze op ontdekkingstocht gaan. Waak er alleen voor dat ze te dicht bij de barbecue komen. Doe ze dit wel? Dan kunnen ze zichzelf ernstig verwonden. De hitte van een barbecue kan onder meer tot brandwonden leiden. Maak daarom duidelijke afspraken met kinderen en lijn huisdieren eventueel aan.

Denk na over de kleding die je draagt

In de zomermaanden vind je het waarschijnlijk fijn om losse kleding te dragen. Begrijpelijk, want dit is een stuk minder warm dan strakke kleding. Het is alleen niet verstandig om te gaan barbecueën als je losse kleren draagt. Een kledingstuk kan in een moment van onoplettendheid vlam vatten en dat heeft mogelijk grote gevolgen. Draag bovendien nooit kleding die gemaakt is van licht ontvlambare materialen tijdens het barbecueën.

Maak gebruik van accessoires

Om veilig te barbecueën in eigen tuin heb je tot slot BBQ accessoires nodig. Je hebt bijvoorbeeld baat bij een tang, spatel en vleesvork. Met deze hulpmiddelen is het omdraaien van vlees een fluitje van een cent. Bovendien is de kans een stuk kleiner dat jij je vingers brandt. Je hoeft de etenswaren die op de barbecue liggen immers niet met je handen om te draaien. Daarnaast kan het geen kwaad om accessoires te kopen om je barbecue schoon te maken, zoals een borstel en een barbecuereiniger.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.