Stappen om je verslaving tegen te gaan

Een verslaving kan een enorme impact hebben op je leven en de mensen om je heen. Maar het is belangrijk om te weten dat er manieren zijn om gelukkig en gezond te leven zonder dat je afhankelijk bent van een middel of gedrag. Wil je van je verslaving afkomen en een nieuwe start maken? Wij hebben praktische tips voor je om de eerste stappen te zetten op weg naar herstel.

Leer wat triggers zijn

Een trigger is alles wat je terugstuurt naar je verslaving. Het kan een bepaalde plek zijn, een specifieke geur of emoties. Door te leren wat je triggers zijn, kun je erop voorbereid zijn en leren hoe je deze ongemakkelijke situaties kunt vermijden of neutraliseren. Probeer deze triggers te herkennen en te beheren om het risico op terugval te verminderen.

Plan alternatieven

Wanneer je een drang hebt om terug te vallen op een verslaving, is het belangrijk om een back-up plan te hebben. Denk na over alternatieven die je kunt doen wanneer je voelt dat de drang terugkomt. Misschien kun je een vriend bellen en gaan wandelen, of naar de sportschool gaan om af te leiden van de drang. Kies de activiteiten die jou blij maken en die niet gerelateerd zijn aan je verslaving.

Zoek hulp

Het zoeken van hulp en ondersteuning is een cruciale stap in het herstelproces. Dit kan variëren van het praten met een vriend of familielid tot het zoeken van professionele hulp van een therapeut, groepstherapie of verslavingskliniek. Praat met iemand die je vertrouwt en je kan ondersteunen tijdens deze reis. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste hulp en je motiveren om door te gaan.

Maak een dagelijkse routine

Een dagelijkse routine kan helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie. Plan je dag in blokken en besteed tijd aan activiteiten waarvan je geniet en die er toe doen. Maak prioriteit van dingen zoals gezonde maaltijden, lichaamsbeweging, goede slaap en meditatie. Als je eenmaal een routine hebt vastgesteld, kan het helpen stress en angst te verminderen die vaak hinderlijk zijn in het herstelproces.

Wees mild voor jezelf

Het herstellen van een verslaving is geen gemakkelijk proces en er zullen momenten zijn waarop het moeilijk zal zijn. Het is belangrijk dat je mild blijft voor jezelf en dat je niet te veel druk op jezelf legt. Het hebben van een goede houding is van cruciaal belang voor het herstel, omdat het kan helpen het gevoel van hopeloosheid te verminderen.

In het kort

Het is mogelijk om van je verslaving af te komen en een nieuw, gezond leven te beginnen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat herstel een pad is met onvermijdelijke ups en downs. Door de juiste stappen te zetten, in contact te komen met hulp en ondersteuning, en mild voor jezelf te blijven, kan je jouw pad naar herstel starten.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.