Wat te doen wanneer er een spleet tussen je tanden zit

Tegenwoordig zie je het steeds vaker voorkomen: een spleet tussen je tanden. Deze spleet wordt ook wel diastema genoemd.  Sommige mensen vinden deze spleet een uniek kenmerk waardoor ze hun gebit laten zien hoe het is. Denk bijvoorbeeld aan modellen tegenwoordig. Sommige mensen willen er wel graag vanaf. Maar wat moet je doen wanneer je een spleet tussen je tanden hebt en wat zijn de opties voor behandelingen? In dit blog gaan we dieper in op dit onderwerp en kijken we naar de mogelijkheden om deze spleet tussen je tanden te kunnen behandelen.

Wat veroorzaakt de spleet?

Een spleet tussen je tanden kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door je genetische aanleg, sommige mensen hebben simpelweg van nature wat bredere tussenruimtes tussen hun tanden. Het kan ook komen door een tandvleesaandoening. Deze aandoening kan leiden tot het verlies van tandweefsel, hierdoor ontstaat er ruimte tussen de tanden. Wat veel mensen niet weten is dat het duwen van de tong tegen je tanden ook een spleet kan veroorzaken. Doe je dit één keer, dan ga je dit verschil natuurlijk niet zien, maar doe je dit dagelijks dan ga je zeker een spleet tussen je tanden creëren. Daarnaast kan het verliezen van een tand ook ervoor zorgen dat je een spleet tussen je tand krijgt tussen de aangrenzende tanden.

Wat kan je doen

Voordat je besluit om de spleet tussen je tanden aan te pakken is het belangrijk om een aantal zaken in overweging te nemen. Zo is het verstandig om te bespreken met je tandarts of de spleet een probleem kan veroorzaken voor de gezondheid van je mond. Denk hierbij dus aan een tandvleesaandoening of dat de ruimte lastig te reinigen is door de spleet in je mond. Ook is het belangrijk om te kijken naar je eigen gevoel, voel je je onzeker of onaantrekkelijk met een spleet tussen tanden of vind je het niet erg?

Behandelopties

Er zijn verschillende soorten opties om de spleet tussen je tanden te behandelen. Zo zijn behandelingen bij de orthodontist het meest voor de hand liggend. Een beugel kan worden gebruikt om je tanden dichter bij elkaar te zetten waardoor de spleet wordt verkleind. Logisch dat je deze keuze niet zomaar maakt, aangezien het een lang proces is. Gelukkig is er een andere optie: een onzichtbare beugel. Wanneer je een onzichtbare beugel bij DR smile aanschaft, heb je wel de voordelen van een traditionele beugel, maar niet de nadelen. Doordat deze beugel onzichtbaar is loop je niet met een heel ijzerwerk in je mond, daarnaast kan je alles eten en drinken wat je wil aangezien deze beugel uit kan doen voor het eten. Genoeg opties om uit te kiezen dus. Wanneer maak jij een afspraak bij de orthodontist?