Messenset: zo blijven je messen vlijmscherp

 Heb jij weleens gesneden met spiksplinternieuwe messen? Messen die regelrecht uit de verpakking komen zijn vaak vlijmscherp. En dat is ook niet gek, want nummer 1 reden dat mensen nieuwe messen aanschaffen is omdat de oude bot zijn geworden. Maar wat kunnen we nu doen zodat die messen als nieuw blijven snijden? We vertellen het je in deze blog! 

Allereerst is het goed om een mes ook daadwerkelijk te gebruiken waarvoor het is bedoeld: snijden. En dan haal je misschien je schouders nu op en denk je: ja, logisch! Maar we gebruiken messen weleens vaker verkeerd. Denk bijvoorbeeld eens aan het lossnijden van een plastic bandje of het lospeuteren van een voorwerp. Maar ook iets hakken, zonder daarvoor een hakmes te gebruiken. Of brood snijden met een gewoon mes. Gebruik een mes en gebruik een specifiek mes uit jouw messenset voor de taak waar ‘ie voor is bedoeld. 

1. Snijden 

Als je een mes gebruikt om te snijden is het belangrijk dat je geen zijwaartse bewegingen hiermee maakt. Doe je dat wel dan maak je het mes kapot. Het enige dat je hiermee kan doen zijn op en neergaande bewegingen. Een snijdende beweging van boven naar beneden en dus niet van links naar rechts. Zorg er ook voor dat je geen botjes, graten of harde pitten gaat snijden. Ook bevroren voedsel is absoluut uit den boze. En zet je mes het liefst op een kunststof of een houten snijplank. Een vuistregel hierbij is dat als je geen kras ziet op de plek waar je hebt gesneden dat de snijplank te hard is voor het mes. 

Of kijk eens deze video met snijtechnieken.

2. Schoonmaken 

Hoe maak je nu jouw messenset schoon? Want ook van verkeerd schoonmaken worden je messen bot. Allereerst is het goed om je messen altijd even met de hand schoon te maken. De vaatwasmachine is een ruwe manier van afwassen. En hierdoor raakt je mes beschadigd. Ook de schoonmaakmiddelen in de vaatwasserblokjes kunnen zorgen voor onherstelbare schade en dat willen we juist voorkomen. Dus doe het mat de hand en gebruik een milde reiniging voor het schoonmaken. Droog ze daarna altijd met een droge en schone doek, zodat je ze terug kan zetten in het messenblok. 

3. Slijpen

Nu vraag je je misschien af: moet ik ook mijn messen slijpen? Het kan verstandig zijn om ze zo nu en dan te gaan slijpen. Slijp liever een mes dat nog redelijk scherp is dan dat je een heel bot mes moet gaan slijpen. Dat laatste is namelijk een stuk lastiger. Je kan een automatische messenslijper bestellen of een soort staaf waarop je dan je messen kan slijpen. Lees jezelf hier nog wel over in! 

Ook een heel belangrijk punt in het goed houden van je messen is om ze goed op te bergen. Je ontvangt je messenset vaak niet voor niets in zo’n messenblok omdat je op deze manier je messen goed kan opbergen. Leg ze liever niet gewoon neer in de lade, omdat ze dan sneller beschadigen. Je kan ook kiezen voor een meten lat waar je ze aan kan hangen als in een sterrenrestaurant.