Lesbisch, Panseksueel, Biseksueel en meer seksuele voorkeuren uitgelegd

Lesbisch, Panseksueel, Biseksueel en meer seksuele voorkeuren uitgelegd

Er zijn heel veel verschillende geaardheden. Een geaardheid houdt in dat je je tot een specifieke groep voelt aangetrokken, of niet. In deze blog nemen we je mee langs de meest verschillende en bekendste seksuele voorkeuren. Van lesbisch, tot biseksueel en van panseksueel tot homoseksueel. Lees je mee?

Vandaag de dag kun je verliefd worden op wie je wilt. Dat is mooi en veel mensen hebben daar jarenlang voor moeten strijden. Dat het steeds normaler wordt om niet direct op iemand te vallen van het andere geslacht is een mooie ontwikkeling voor de mensheid. Maar er zijn heel veel verschillende soorten seksuele voorkeuren. We leggen je er een aantal uit. Van lesbisch, Panseksueel, Biseksueel en nog veel meer.

Dit betekent heteroseksueel:

Val jij op het andere geslacht? Dan ben je heteroseksueel. Je voelt je fysiek, emotioneel en romantisch aangetrokken tot een man of een vrouw. Afhankelijk van je eigen geslacht.

Dit betekent homoseksueel:

Homoseksueel betekent dat je je juist voelt aangetrokken tot mensen van hetzelfde geslacht. Vaak wordt homoseksueel gebruikt voor mannen die zich tot elkaar voelen aangetrokken en voor vrouwen het woord lesbisch. Maar het komt op hetzelfde neer.

Dit betekent biseksueel:

De eerste twee zijn afhankelijk van je eigen geslacht. Dus of je valt op hetzelfde geslacht, of niet. Val je op beide geslachten? Dan ben je biseksueel. Het houdt in dat je op zowel mannen als vrouwen valt. Zowel je eigen geslacht als het tegenovergesteld geslacht. Bi betekent dan ook twee.

Dit betekent panseksueel:

Panseksueel betekent dat je valt op mensen. Je valt niet op geslacht en laat daarmee de genderidentiteit achterwegen. Als panseksueel kun je op iedereen vallen. Ook als mensen zich niet thuis voelen in een hokje, zoals man of vrouw. Dat maakt het verschil tussen pan en bi. Een biseksueel voelt zich namelijk aangetrokken tot mannen en vrouwen. Maar een panseksueel voelt zoiets te beperkend. Zij vallen vooral op mensen. Ongeacht wie ze zijn.

Dit betekent demiseksueel:

Als demiseksueel zoek je het nog een stukje dieper op. Je valt namelijk als demiseksueel op iemand met wie je een diepe en intieme band hebt. Het maakt hierin niet uit of het een romantische of meer een vriendschappelijke band is. Het is namelijk niet direct seksueel, de relatie die je hebt. Het is dan ook een middenweg tussen seksueel en aseksueel.

Dit betekent aseksueel:

Op het moment dat je niet seksueel actief bent of wilt zijn, dan ben je aseksueel. Je ervaart vaak een gebrek aan seksuele aantrekking. Je wordt wel verliefd, maar je kijkt niet uit naar seks. Het blijven als het ware gescheiden hoofdstukken. Het is niet gebaseerd uit angst voor intimiteit en het is ook geen keuze of aandoening.

Dit betekent sapioseksueel:

Kijk je niet naar uiterlijk, maar word je vooral verliefd op iemands intelligentie? Dat noemen we sapioseksueel. Je bent vooral gefocust op iemands binnenwereld.

Dit betekent queer:

Mensen die zich willen afzetten tegen de standaard ‘hokjes’-wereld noemen zichzelf queer. Het is een parapluterm voor alles wat hierboven wordt gezegd. Het werd vroeger gebruikt als scheldwoord, maar vandaag de dag wordt het bedoeld voor onder andere homoseksualiteit en travestie.