Kun je op een betaalbare manier je huis verduurzamen?

De laatste paar maanden is de energie een hot topic onder ons allemaal, omdat door de oorlog in Rusland en Oekraïne de gasprijzen ontzettend zijn gestegen. De energieprijzen schoten in de lucht en met name oude huizen die slecht geïsoleerd zijn, betalen de hoofdprijs. Hoe kun je dit nu op een betaalbare manier oplossen? Je huis verduurzamen hoeft echt niet meteen met grootse verbouwingen, dat kan namelijk ook op budget vriendelijke manieren. Welke dit zijn, zal ik hieronder met je delen.

Kleine aanpassingen zorgen voor grote besparingen

Zoals hierboven benoemd hoef je dus niet direct een grote verbouwing te plannen als je je huis wilt verduurzamen. Dit kan namelijk ook heel goed door middel van wat kleine aanpassingen. Je kunt bijvoorbeeld heel veel kou buiten de deur houden door raamfolie op je ramen te plakken. Of nou ja: je plakt het niet óp je glas, maar iets daarvoor. Doordat je een extra luchtlaag creëert, boots je dubbel glas na. Concreet betekent dit dat je de warmte binnenhoudt en minder energie hoeft te verbruiken. Naast de raamfolie is er nog een hele simpele manier om de kou buiten de deur te houden, namelijk door gordijnen op te hangen. Idealiter kies je voor dikke gordijnen, maar mocht je onverhoopt alleen aan dunne gordijnen kunnen komen is dit ook prima. Hierin geldt: beter iets dan niets.

Kies voor een goed energiecontract

Naast het verduurzamen van je huis, is het ook belangrijk dat je kiest voor een goed energiecontract. In de winter is het waarschijnlijk beter om een vast contract af te sluiten, zodat je iedere maand verzekerd bent van dezelfde prijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je iedere maand wat je rekening zal zijn. Met een beetje mazzel krijg je na je contractperiode nog wat geld terug als je minder energie hebt verbruikt dan je aanvankelijk dacht. Ga je niet goed op vaste contracten en wil je wat meer flexibiliteit? Dan kun je voor een dynamisch energiecontract gaan. Je kunt hiermee op sommige tijden profiteren van goedkope energie. Door in te spelen op de markt, kun je op de tijden waarop de tarieven laag staan juist energie verbruiken. Je betaalt hierdoor iedere maand een ander bedrag. Als je niet tegen deze onzekerheden kunt, is het niet verstandig om hiervoor te kiezen. Vind je het juist leuk om de markt in de gaten te houden, dan is dit voor jou.

Verduurzamen als je iets meer budget hebt

Heb je nou wel wat budget om je huis te verduurzamen, dan kun je wat meer kanten op. Je kunt hierbij denken aan zonnepanelen op het dak. Het is wel belangrijk om uit te rekenen met hoeveel panelen jouw eigen verbruik gecoverd is, zodat je niet teveel laat plaatsen. Anders moet je de energie gaan opslaan en daar zitten extra kosten aan verbonden. Plaats daarom het aantal panelen die jij nodig hebt voor eigen gebruik.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.