Je zwemseizoen verlengen met zwembadverwarming

Ben je de trotse bezitter van een zwembad in de tuin? Dan begrijpen we goed dat je het hele jaar van het water wilt genieten. Maar helaas heeft Nederland daar niet het beste klimaat voor. Gelukkig kun je langer genieten van je zwembad wanneer je gebruikmaakt van zwembadverwarming. Met zwembad verwarming kun je in de herfst en de winter ook lekkere baantjes trekken en zo blijf je het hele jaar lekker fit! Maar voor welke zwembadverwarming ga jij?

Verschillende soorten verwarmingssystemen

In principe heb je de keuze uit drie soorten verwarmingssystemen voor je zwembad. In de eerste plaats kun je voor een warmtepomp zwembad gaan. De warmtepomp warmt het zwemwater op en houdt het vervolgens de gehele periode op temperatuur. Warmtepompen zijn tegenwoordig zeer populair, omdat ze energiezuinig en zeer efficiënt zijn.

Heb je iets minder te besteden, maar wil je toch profiteren van hoogwaardige zwembadverwarming? Ga dan voor zonnecollectoren. Een zonnecollector is zeer energiezuinig. Het zonlicht wordt dankzij de zonnecollector omgezet in warm water. Je hebt in de eerste plaats zonnecollectoren voor opzetzwembaden. Die zijn goedkoper dan zonnecollectoren voor ingegraven zwembaden. Zonnecollectoren zijn wel iets minder effectief dan warmtepompen, omdat je afhankelijk van de weersomstandigheden bent.

Dan kun je ook nog voor een elektrische verwarming gaan. De aanschafkosten van een elektrische zwembadwarming liggen laag, maar tegelijkertijd zijn de stroomkosten wel hoog. Je bent dus veel geld kwijt aan de energiekosten en tegelijkertijd is dit verwarmingssysteem minder goed voor het milieu. Een elektrisch verwarmingssysteem is niet afhankelijk van de buitentemperatuur, dus je kunt wel het hele jaar door genieten.

Wat zijn de voordelen van de verschillende verwarmingssystemen?

In de vorige alinea zijn we dieper ingegaan op de verschillende verwarmingssystemen. We hebben ook al kort besproken wat de verschillende voordelen en nadelen zijn, maar in deze alinea geven we je een beknopt overzicht van de voordelen van elk verwarmingssysteem.

De voordelen van een warmtepomp

  • Een warmtepomp genereert warmte met de omgevingslucht en is daarom milieuvriendelijk.
  • Warmtepompen hebben weliswaar elektriciteit nodig, maar je ze kunt ook koppelen aan je zonnepanelen. Dan ben je helemaal niet meer afhankelijk van energieleveranciers.
  • Warmtepompen veroorzaken amper geluidsoverlast en daar zullen je buren ongetwijfeld blij mee zijn. Zo kun jij genieten van je privacy in je tuin zonder je buren lastig te vallen.

De voordelen van zonnecollectoren

  • Zonnecollectoren zijn zeer eenvoudig te monteren en daarom zijn ze ideaal voor zwembad bezitters die niet van gedoe houden
  • Zonnecollectoren hebben vrijwel geen onderhoud nodig
  • Wanneer je zonnecollectoren van goede kwaliteit koopt, dan gaan ze bijzonder lang mee. Zonnecollectoren zijn dus een duurzame oplossing

De voordelen van elektrische verwarming

  • Een elektrische verwarming is zeer effectief en de aanschafkosten zijn laag
  • Dit verwarmingssysteem past altijd

Kosten en terugverdientijd

Je wilt uiteraard weten wat de precieze kosten van de verschillende verwarmingssystemen zijn. Helaas kunnen we geen exacte prijzen geven. De prijs is namelijk afhankelijk van het type verwarmingssysteem, het merk en nog veel andere zaken. Ook de precieze terugverdientijd is afhankelijk van meerdere factoren.

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op de verschillende verwarmingssystemen. Schrijf vooraf op wat je persoonlijke wensen zijn en kijk vervolgens welk systeem het beste bij jou past.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.