/

Een dakraam voor meer levendigheid in je huis

Is je oude dakraam aan vervanging toe of wil je voor het eerst een dakraam laten monteren? Wil je meer natuurlijke verlichting op de eerst zo donkere zolder? Met de nieuwste generatie dakramen laat je licht en lucht je huis binnenstromen en kan je ook kiezen uit verschillende soorten en maten met alle secundaire voordelen van dien. Want naast verlichting telt goede isolatie en een goed design ook mee. Perfect voor het nieuwe zolder interieur! En of het nou gaat om stijl, betere ventilatie, betere verlichting of om het bewonderen van het uitzicht, voor ieder is er wel een optie die past.

Van welke materialen zijn de dakramen gemaakt?

Over het algemeen worden dakramen gemaakt van twee soorten materialen, namelijk hout en kunststof die elk hun eigen voordelen met zich meebrengen. Het houten dakraam is de goedkoopste optie voor op de kortere termijn en geeft de klassieke look aan de inrichting van het huis. Wel dient deze eens in de 5 tot 7 jaar gelakt te worden. Het kunststof dakraam vergt geen onderhoud en de isolerende werking helpt bij het terugdringen van vocht.

Type dakramen

Naast materialen zijn er ook meerdere type dakramen. De dakramen die handmatig worden geopend zijn het tuimelvenster en het uitzettuimelvenster. Het tuimelvenster heeft het scharnier aan de bovenkant van het kozijn zitten en maakt men met een hendel aan de onderkant het venster open. Dit is handiger voor mensen die niet hoog kunnen grijpen en ook handig omdat het raam niet naar binnen draait en je zo meubels eronder kan positioneren. Het uitzettuimelvenster heeft het scharnier in het midden van het kozijn en je kan dit opendraaien waardoor er tegelijk twee openingen ontstaan. Dit zorgt voor optimale ventilatie en je kan ook nog eens veel beter naar buiten kijken om te genieten van het uitzicht!

Liever elektrisch dan handmatig?

Doet je de vensters liever niet handmatig open? Geen nood, er zijn ook elektrische vensters die je met een druk op de knop kan bedienen vanaf een comfortabele afstand. De elektrische vensters kunnen van energie worden voorzien door aansluiting op het reguliere stroomnet. Deze is op korte termijn goedkoper. Ook kan het door middel van zonne-energie. Bij deze laatste mogelijkheid wordt een zonnecel geïnstalleerd buiten het raam waardoor het zichzelf makkelijk oplaadt. Op lange termijn zijn deze voordeliger voor je energierekening. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, kan je genieten van het licht in je kamer of kan je rustig naar buiten kijken door je eigen raam op de hemel.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.