Zen mama meditatie tijdens zwangerschap

Zen mama: meditatie tijdens zwangerschap

Jouw zwangerschap is een hele bijzondere periode. Misschien heb je het geluk dat het heel snel zover was of wellicht heb je juist jaren moeten knokken voordat dit lieve wondertje zich aandiende. Hoe dan ook maak je nu een speciale periode door, waarbij het extra belangrijk is om jezelf en je kindje in acht te nemen. Je doet er goed aan om voldoende rustmomenten in te plannen. Denk hierbij niet alleen aan fysieke rust, maar zeker ook aan mentale rust. Zo kan meditatie je helpen om jezelf nog beter voor te bereiden op de komst van jouw kindje.

Steeds meer aanstaande mama’s ontdekken de voordelen van mediteren tijdens de zwangerschap. Je kunt de verschillende technieken en meditaties eenvoudig thuis uitvoeren, in de geborgenheid van je eigen omgeving. Jouw veilige plek is ook de plek waar je kindje straks mag wonen. Door te beginnen met de speciale zwangerschapsmeditaties word je helemaal zen. Ook hebben de meditaties diverse voordelen voor je kleintje en voor de bijzondere band die jullie nu al delen.

Wat zijn de voordelen van mediteren tijdens de zwangerschap?

In de eerste plaats heeft meditatie tijdens de zwangerschap verschillende voordelen voor jou als mama. Zo verbetert het je stemming en hebben de oefeningen een positief effect op je (zelf)vertrouwen en -compassie. Daarnaast zorgt mediteren voor een reductie van depressieve en angstige gedachten. Veel aanstaande moeders worden geconfronteerd met spontane angsten, bijvoorbeeld over de vraag of ze straks wel goed voor hun kindje kunnen zorgen. Dit soort negatieve gedachten kun je dankzij meditatie al snel de kop indrukken. Veel vrouwen die tijdens hun zwangerschap speciale meditaties uitvoeren, geven aan meer rust en minder stress te ervaren. Dit is natuurlijk niet alleen goed voor jezelf, maar zeker ook voor het kindje dat in jouw buik mag groeien. Hij of zij voelt nauwkeurig aan hoe jij je voelt en jouw rust en kalmte hebben dan ook een positief effect op je kleintje. Dankzij mediteren en mindfulness leer je bovendien om beter naar je lichaam te luisteren. Het geeft je precies aan hoeveel slaap en rust je nodig hebt en hoeveel je moet eten, om goed te kunnen zorgen voor het kindje in je buik.

Verschillende meditatietechnieken

Wil je zelf mediteren tijdens je zwangerschap? Dan kun je verschillende technieken gebruiken. Zo zijn er voor elk trimester van de zwangerschap verschillende meditaties en oefeningen. Ook kun je gedurende de hele zwangerschap gebruikmaken van de zogeheten bodyscan, waarbij je de dag op een positieve manier afsluit, samen met je kindje. Door gebruik te maken van de Meditation Moments app, krijg je op elk moment van je zwangerschap de bijpassende oefeningen te zien. Je kunt het mediteren ook combineren met zwangerschapsyoga. Bij deze vorm van yoga zijn de oefeningen aangepast naar wat jij kunt en mag tijdens je zwangerschap. Luister altijd naar wat je lichaam aangeeft. Natuurlijk kun je ook altijd je medisch specialist om advies vragen.

Tips om te beginnen

Met zwangerschapsmeditatie kun je op elk moment van je zwangerschap starten. Als geoefende yogi kun je op elk gewenst moment met zwangerschapsyoga beginnen, natuurlijk rekening houdend met de veranderingen in je lichaam. Als beginnende yogi kun je het beste pas vanaf het tweede trimester beginnen. Vraag bij twijfel altijd je arts om advies!

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.