a sick woman covering her mouth
Photo by Mikael Blomkvist on Pexels.com

Zeg vaarwel tegen hoesten en keelpijn met deze natuurlijke remedies

Hoesten en keelpijn zijn vaak voorkomende klachten die kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder verkoudheid, griep, allergieën, en zelfs droge lucht. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze symptomen te verlichten en te behandelen. In dit artikel bespreken we enkele effectieve tips en natuurlijke remedies die kunnen helpen bij hoesten en keelpijn.

Wat veroorzaakt hoesten en keelpijn?

Voordat we ingaan op de behandelingsopties, is het belangrijk om te begrijpen wat hoesten en keelpijn veroorzaakt. Hoesten is eigenlijk een reflex van het lichaam om slijm, irritatie of vreemde stoffen uit de luchtwegen te verwijderen. Keelpijn kan worden veroorzaakt door ontsteking of irritatie van de keel, vaak als gevolg van een infectie.

Oorzaken van hoesten en keelpijn

 • Verkoudheid of griep
 • Allergieën
 • Droge lucht
 • Roken of blootstelling aan tweedehands rook
 • Zuur reflux
 • Astma
 • Longontsteking

Tips om hoesten en keelpijn te verlichten

Er zijn verschillende tips die kunnen helpen bij het verlichten van hoesten en keelpijn:

1. Drink veel water

Drinken van veel water kan helpen bij het hydrateren van de keel en het losmaken van slijm. Ook het drinken van cola kan voor verlichting zorgen.

2. Gebruik hoestsiroop of zuigtabletten

Hoestsiroop of zuigtabletten kunnen helpen bij het verzachten van de keel en het verminderen van hoesten.

3. Gorgelen met zout water

Gorgelen met zout water kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verlichten van keelpijn.

4. Stoominhalatie

Stoominhalatie kan helpen bij het losmaken van slijm en het verminderen van hoesten en keelpijn.

5. Vermijd roken en blootstelling aan tweedehands rook

Roken en blootstelling aan tweedehands rook kan de symptomen verergeren en de genezing vertragen.

Natuurlijke remedies voor hoesten en keelpijn

Er zijn ook verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het behandelen van hoesten en keelpijn:

1. Honing

Honing heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verzachten van de keel en het verminderen van hoesten.

2. Gemberthee

Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van keelpijn en het losmaken van slijm.

3. Kurkuma

Kurkuma heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de keel en het verminderen van hoesten.

4. Eucalyptusolie

Eucalyptusolie heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van hoesten en keelpijn door de luchtwegen te openen en slijm los te maken.

5. Citroen en honing

Citroen en honing kunnen samen worden gebruikt om de keel te verzachten en hoesten te verminderen. De vitamine C in citroen kan ook het immuunsysteem versterken en helpen bij het bestrijden van infecties.

Wanneer moet u medische hulp zoeken?

In de meeste gevallen zijn hoesten en keelpijn niet ernstig en kunnen ze thuis worden behandeld. Echter, in sommige gevallen kan medische hulp noodzakelijk zijn. Neem contact op met uw huisarts als:

 • U moeite heeft met ademhalen
 • U hoge koorts heeft
 • Uw symptomen langer dan een week aanhouden
 • U bloederig slijm ophoest
 • Uw stem verandert of hees wordt
 • U een ernstige pijn of zwelling in de keel heeft

Hoesten en keelpijn kunnen vervelend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om deze symptomen te behandelen en te verlichten. Door het opvolgen van de tips en het gebruik van natuurlijke remedies die in dit artikel zijn besproken, kunt u de symptomen verminderen en sneller herstellen. Echter, als uw symptomen ernstig zijn of langer dan een week aanhouden, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.