a compact discs on white surface
Photo by cottonbro studio on Pexels.com

De opkomst en de grenzen van plastische chirurgie in Nederland

Plastische chirurgie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met het herstellen, verbeteren of veranderen van het uiterlijk of de functie van het lichaam. Plastische chirurgie kan zowel reconstructief als cosmetisch zijn. Reconstructieve plastische chirurgie wordt gedaan om aangeboren of verworven afwijkingen of verminkingen te corrigeren, zoals brandwonden, littekens, tumoren of misvormingen. Cosmetische plastische chirurgie wordt gedaan om het uiterlijk te verfraaien of te verjongen, zoals borstvergroting, neuscorrectie, ooglidcorrectie of facelift.

Plastische chirurgie is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zijn er in 2019 meer dan 100.000 plastische ingrepen uitgevoerd in Nederland, een stijging van 10% ten opzichte van 2018. De meest uitgevoerde ingrepen waren borstvergroting, ooglidcorrectie, liposuctie, buikwandcorrectie en borstverkleining. De NVPC verwacht dat de vraag naar plastische chirurgie zal blijven toenemen, mede door de invloed van sociale media, de vergrijzing, de verbeterde technieken en de toegenomen acceptatie.

De grootste cupmaat

Een van de meest gevraagde cosmetische ingrepen in Nederland is borstvergroting. Veel vrouwen kiezen ervoor om hun borsten te vergroten om hun zelfvertrouwen te vergroten, hun lichaamsproporties te verbeteren of hun borsten te herstellen na zwangerschap, borstvoeding of gewichtsverlies. Borstvergroting wordt gedaan door middel van implantaten of eigen vet. De grootte, vorm, plaatsing en type van de implantaten of het vet worden bepaald in overleg met de plastisch chirurg, rekening houdend met de wensen, verwachtingen en anatomie van de patiënt.

Er is geen standaard cupmaat voor borstvergroting, omdat elke vrouw anders is en een andere voorkeur heeft. De cupmaat wordt ook beïnvloed door de borstomvang, de bh-maat en de fabrikant. Sommige vrouwen kiezen voor een subtiele vergroting, terwijl anderen een meer opvallende verandering willen. De grootste cupmaat die mogelijk is, hangt af van de elasticiteit en de beschikbare huid van de borst. Volgens de plastisch chirurgen van Blooming, een van de beste klinieken voor plastische chirurgie in Nederland, is de maximale cupmaat die zij kunnen bereiken met implantaten een F of een G. Met eigen vet is de maximale cupmaat een D of een E. Echter, de plastisch chirurgen benadrukken dat een grotere cupmaat niet altijd beter is, en dat er ook risico’s en complicaties verbonden zijn aan een te grote borstvergroting, zoals infectie, kapselvorming, asymmetrie, pijn, zenuwbeschadiging, implantatruptuur of ontevredenheid.

Conclusie

Plastische chirurgie is een groeiende markt in Nederland, met een toenemende vraag naar zowel reconstructieve als cosmetische ingrepen. Borstvergroting is een van de meest populaire cosmetische ingrepen, waarbij vrouwen kunnen kiezen uit verschillende opties om hun borsten te vergroten.