Wat is het verschil tussen pannen met antiaanbaklaag en keramische pannen?

Pannen zijn een van de meest gebruikte keukenapparatuur die we dagelijks gebruiken. Bij het kiezen van de juiste pan hangt het allemaal af van de soort ingrediënten en het type gerecht dat je wilt bereiden. Er zijn verschillende soorten pannen beschikbaar op de markt, waarvan de twee meest populaire pannen met antiaanbaklaag en keramische pannen zijn. In deze blog bespreken we wat het verschil is tussen deze twee soorten pannen en welke het beste bij je past.

Keramische pannen

De eerste soort pan die we bespreken zijn keramische pannen. Keramische pannen zijn gemaakt van verschillende soorten glas en klei. Het is gemaakt door de klei in de vorm van de pan te bakken. Het grootste voordeel van keramische pannen is dat ze tot op zeer hoge temperaturen worden verhit, waardoor ze geschikt zijn voor bijvoorbeeld het bakken van brood en pizza’s. Een ander voordeel is dat deze pannen lang meegaan en dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij hogere temperaturen, wat het geval kan zijn bij antiaanbakpannen. De keramische pannen zijn wel hoger in prijs in vergelijking met de antiaanbakpannen.

Pannen met antiaanbaklaag

Aan de andere kant zijn er de pannen met antiaanbaklaag. Dit type pan heeft een dunne laag op de bodem die het verbranden van het voedsel voorkomt en ervoor zorgt dat het niet blijft plakken. Het grootste voordeel van deze pan is dat er geen olie of boter nodig is voor het koken en daardoor gezondere maaltijden worden bereid. Bovendien is dit type pan gemakkelijk schoon te maken, maar het wordt wel afgeraden om de pan in de vaatwasser te plaatsen, omdat dit de laag kan beschadigen. Een ander voordeel van deze pan is dat deze goedkoper is dan keramiek.

Voor- en nadelen

Een voordeel van keramische pannen ten opzichte van de pannen met anti-aanbaklaag, is dat je olie of boter nodig hebt om te koken. Dit geeft je meer controle over de smaak van je eten en de hoeveelheid calorieën die je consumeert. Een nadeel van dit type pan is echter dat ze iets langer nodig hebben om te worden opgewarmd en afgekoeld, en ze kunnen niet zo goed tegen temperatuurschommelingen. Daarom moet je extra voorzichtig zijn bij het verwarmen of afkoelen van deze pannen. Antiaanbakpannen gemakkelijk schoon te maken, maar ze hebben wel het risico dat de laag beschadigt als deze in de vaatwasser wordt geplaatst. Keramische pannen daarentegen, zoals een keramische wok, zijn over het algemeen ook gemakkelijk schoon te maken, maar ze hebben wel speciale onderhoudsinstructies.

Kortom, pannen met antiaanbaklaag en keramische pannen verschillende eigenschappen en voordelen hebben. Welke je ook kiest, het is belangrijk om de pannen op de juiste manier te onderhouden en te gebruiken, zodat je er jaren plezier van hebt in de keuken.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.