De gezondste combinatie van voedsel voor een top dieet

Gezond en gevarieerd eten is al sinds lange tijd erg populair. Een gezonde levensstijl is niet alleen iets dat je wordt aangepraat, maar het heeft daadwerkelijk positieve effecten op je lichaam.

Echter kan het lastig zijn om de juiste keuzes in voeding te maken. Want hoewel de juiste eetgewoonten een goede invloed hebben op bijvoorbeeld je spijsvertering, snappen we dat de ideeën hierover niet uit de lucht komen vallen. Hoe houd je consistent een gezond dieet aan? Mag ik nooit meer een stukje chocola? In deze blog geven je tips die je kan aanhouden bij een dergelijke manier van eten.

#1 Groente en fruit

Wellicht wat voor de hand liggend, maar we gaan het toch benoemen. Namelijk: eet voldoende groente en fruit. Start bij een goed ontbijt. Er wordt aangeraden om minimaal twee stuks fruit en een flinke hoeveelheid aan groente op een dag te nuttigen. Het zou daarbij dan ook nog eens fijn zijn, dat je varieert in soort. Want hoewel je misschien wel de hele dag bananen kan eten, is dat juist niet waar we op doelen. Bananen bevatten relatief veel suikers en de vitamine C uit sinaasappelen wordt er nauwelijks in terug gevonden. En dat het bekend is dat spinazie veel ijzer bevat, betekent niet per definitie dat andere groentes dat niet hebben of slechter voor je zijn.

#2 Water

Waar de een niet zonder koffie kan op een dag, drinkt de ander relatief veel frisdrank. Van beide wordt gezegd dat je er beter een limiet aan moet stellen.

Verschillende voedingsdeskundigen raden aan om gevarieerd en genoeg te drinken, het liefst zonder suikers. Je derde cappuccino met suiker of je dagelijkse glaasje cola kan je daarom beter laten staan. Maar je zal toch op een manier aan die 1,5 tot 2 liter vocht per dag moeten komen. De oplossing? Het drinken van water. Begin de dag met een glaasje water en zet 's avonds een kopje thee bij het stukje chocola dat je jezelf hebt gegund.

#3 Volkoren producten

Met de koolhydraten en voedingsvezels uit volkoren producten ben je al een eind op weg. Ze zorgen voor een vol gevoel en daarmee voorkom je dat je op een dag te veel eet. Een voorbeeld van een volkoren producten is brood, maar denk ook aan iets als zilvervliesrijst. Laat je overigens niet misleiden door de bruine kleur van een product. Want dat jouw standaar tijgerbruin bruin is, wil niet zeggen dat het nou zo gezond is.

Gevarieerd dieet

En het volgen van tips zoals die hier boven staan beschreven, leidt tot een gevarieerd dieet. We hadden het er net al even over, maar bij een gezonde levensstijl hoort het er eenmaal bij. Je wilt in een week voldoende volkoren producten eten, eveneens als genoeg eiwitten en vitaminen die je energie geven. We begrijpen dat elke dag een AVG'tje (aardappel-vlees-groente) niet iets is dat je ambieert. Gelukkig hoeft dat ook niet. De wereld is groter dan Nederland, dus ook in de keuken kan je met wereld recepten de wereld naar binnen brengen.

Kortom, een gezond en gevarieerd dieet start bij jezelf. Dus ja, je mag dat stukje chocola best nemen. Maar alleen als het in mate gebeurt en je de rest van de dag een gezond dieet aanhoudt.