crop woman with pregnancy test
Photo by SHVETS production on Pexels.com

Hoe weet ik of ik zwanger ben?

Je voelt je de laatste tijd niet lekker. Moe maar niet kunnen slapen, misselijk maar niet helemaal zeker waarom. Je bent een week te laat ongesteld geworden en je hoopt, bidt dat je misschien zwanger bent. Hoe kun je het zeker weten? Hier zijn enkele vroege tekenen van zwangerschap om op te letten:

Gemiste menstruatie

Dit is meestal het eerste teken dat er iets niet klopt. Als je een regelmatige cyclus hebt en plotseling laat ongesteld wordt, is er een kans dat je zwanger bent. Houd in gedachten dat stress of andere factoren je menstruatie ook kunnen beïnvloeden, dus als je het niet zeker weet, doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest. Als je seksueel actief bent en condooms gebruikt, is het mogelijk dat je menstruatie gewoon laat is door stress of andere factoren.

Misselijkheid

Zwangerschap is een geweldige tijd in het leven van een vrouw, maar het kan ook zwaar zijn voor haar lichaam. Hoewel de precieze oorzaak van misselijkheid in de zwangerschap onbekend is, wordt aangenomen dat het verband houdt met hormonale veranderingen. Zo kan het eten van kleine maaltijden gedurende de dag, het vermijden van sterke geuren en het drinken van veel vocht helpen om de misselijkheid te verminderen. De meeste mensen associëren dit met ochtendmisselijkheid, maar het kan op elk moment van de dag (of nacht) optreden. Als je merkt dat je vaker dan normaal wilt overgeven, kan dat een vroeg teken van zwangerschap zijn.

Vermoeidheid

Voel je je zonder reden uitgeput? Het kan een vroeg teken van zwangerschap zijn. De verhoogde hormoonspiegels veroorzaken vermoeidheid terwijl je lichaam zich aanpast aan de nieuwe veranderingen. Doe het dus rustig aan en neem voldoende rust. Het is namelijk anders dan de uitputting die je voelt na een zware training of een lange werkdag. Deze vermoeidheid kan zelfs de eenvoudigste taken onmogelijk maken. Maar ondanks hoe moe je je misschien voelt, is er wellicht ook een onderliggende opwinding. Misschien kweek je een nieuw leven, en dat is een geweldig gevoel. Gelukkig kun je bij veel winkels een zwangerschapstest kopen!

Continue plassen

Dit komt vooral in het eerste trimester voor, omdat het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) zich in je systeem ophoopt, waardoor je urinewegen gevoeliger worden en je dus vaker naar de wc moet. Leuke tijden! Als je een (of alle) van deze vroege tekenen van zwangerschap ervaart, gefeliciteerd! Misschien verwelkom je binnenkort een nieuw lid in je gezin. Maar voordat je babykleertjes gaat kopen en de kinderkamer gaat plannen, moet je eerst een zwangerschapstest doen en naar je dokter gaan om te bevestigen dat alles in orde is. We wensen je het allerbeste op deze spannende reis!

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.