Handige tips voor vrouwelijke ondernemers

Steeds meer vrouwen besluiten om ondernemer te worden. De vrijheid van een eigen bedrijf zodat je zelf je tijd kunt indelen spreekt velen aan. Zeker als het werk moet worden gecombineerd met een gezin. Maar net zoals voor mannen, geldt natuurlijk ook voor vrouwen dat je de start van je bedrijf goed moet regelen. Wil je er een succes van maken dan is het verstandig om met een goed business plan te komen. Met deze tips kun je een goede start maken als directeur van je eigen bedrijf.

Maak een goed businessplan

Wil je geld lenen voor je bedrijf dan heb je een waterdicht business plan nodig. De bank moet aan de hand daarvan immers goed kunnen beoordelen of het verantwoord is om aan jou geld te lenen. In het business plan neem je zaken op als winstverwachting en de te maken opstartkosten. Denk daarbij aan het inkopen van voorraden en het huren van een bedrijfsruimte. De financial lease van een eventuele auto van de zaak hoort daar ook bij. Op die manier heb je ook meteen een goed overzicht van de vaste lasten. Je weet dan hoeveel je moet verdienen om je bedrijf winstgevend te kunnen maken.

Wat voor auto ga je leasen?

Als je een auto wilt leasen voor de zaak, heb je dan al eens gedacht aan occasion lease? Vroeger kon je alleen een nieuwe auto leasen, maar het is nu ook mogelijk om een gebruikte auto te gaan rijden met een leasecontract. Het gaat om auto’s die na enkele jaren te zijn geleaset terugkomen naar het leasebedrijf. Voorheen werden deze auto’s als occasion verkocht. Maar het is nu ook mogelijk om zo’n gebruikte auto opnieuw te leasen door middel van financial lease. Het grote voordeel is natuurlijk dat het een stuk goedkoper is. De auto is immers al voor een deel afgeschreven. Van beginnende ondernemers wordt wel vaak een aanbetaling verwacht.

Heb je kantoorruimte nodig of werk je thuis?

Sinds de coronaperiode is thuiswerken helemaal in zwang geraakt. Als je gaat starten als ondernemer is het dan ook goed om te overwegen of je kantoorruimte gaat huren. Als je klanten wilt ontvangen is dat wellicht wel aan te raden. Je kunt ze vaak niet aan de keukentafel ontvangen. Maar als je alleen telefonisch of via e-mail contact onderhoudt met je klanten dan kun je misschien ook wel thuis werken. Zeker als je een aparte kamer in je huis kunt inrichten als kantoor. Je bespaart hiermee natuurlijk aanzienlijk in de kosten.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.