a woman playing league of legends
Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Vrouwen die van gamen houden

Het is een absolute mannenwereld, maar er zijn ook vrouwen te vinden in de online game wereld. Spelers van over de hele wereld praten met elkaar via headsets terwijl ze tegen of met elkaar spelen. Veel mannelijke spelers zijn verbaasd als ze een vrouwenstem aan de andere kant horen. 

Vrouwen maken niet alleen een opkomst in de online game wereld. We zien steeds meer vrouwen aan de top bij texas holdem poker online en aan de pokertafel bij grote toernooien. Fatima Moreira de Melo was een Nederlandse pokerspeelster die op meerdere World Series of Poker te zien was. Een andere succesvolle vrouw in de pokerwereld is Liv Boeree. 

Gamers in Nederland

Nederland kent ongeveer 7 miljoen games. Van de 7 miljoen is ongeveer 1/3 vrouw. Een van de bekendste vrouwelijke game streamers is Puxque. Haar echte naam is Puck en ze heeft 80.000 volgers op Twitch. 

Het is jammer dat veel vrouwen met seksisme te maken krijgen tijdens het gamen. Mannen verwachten geen vrouw en veel worden er dan ook direct beoordeeld. Er is nog veel verbetering mogelijk op dit gebied. Niet alleen in de online game wereld. 

Vrouwen in hoofdrollen

In films en series zien we continu vrouwen in de hoofdrol, maar in videogames is dit anders. In 2015 was maar 9% van de hoofdrolspelers vrouw. In 2022 is dit sterk toegenomen. Zelfs populaire spellen zoals Assassins Creed hebben een vrouwelijke optie toegevoegd aan het spel. Horizon Zero Dawn geeft spelers alleen de mogelijkheid om het vrouwelijke karakter te kiezen. Het verhaal gaat dan ook volledig over haar. 

De zichtbaarheid van vrouwen in games wordt elk jaar beter. Alleen het spelen van online multiplayer games kan lastig zijn. Vrouwen worden uitgescholden, gestalkt of er worden ongepaste foto’s opgestuurd. 

Vrouwen zijn geneigd zich aan te passen. Ze spelen minder snel online of in teamverband. Er wordt vooral alleen gegamed of de identiteit wordt verborgen. In extreme gevallen wordt er een stemvervormer gebruikt zodat de andere spelers niet horen dat het om een vrouw gaat. 

Vrouwen willen meer zichtbaarheid

“Als ik geen vrouw kan spelen, dan speel ik niet”, is een uitspraak van veel vrouwelijke games. Het uiterlijk van de personages was bij lange na niet perfect. Alles wordt over geseksualiseerd waardoor er een onrealistisch karakter ontstaat. In veel gevallen is dit ook zo bij de mannelijke personages. 

De game wereld is hier enorm op aan het verbeteren. Spelontwikkelaars luisteren naar de spelers en horen wat de vrouwen liever zien. Respectvolle karakters worden meer gemaakt en vrouwen worden meer gerepresenteerd in de spellen. 

Het seksisme valt bij veel gamers pas later op. Vrouwen vinden de opmerkingen in het begin vaak normaal, want wat verwachten ze anders? Uiteindelijk begint het door te dringen dat het eigenlijk heel erg ongepast is. Opmerkingen over het lichaam of vragen naar telefoonnummers wordt als erg vervelend ervaren. 

Helaas leidt het soms ook tot het blokkeren van de vrouwelijke spelers omdat er niet gereageerd wordt hoe de ander verwacht. Sommige suggeren dat succesvolle vrouwelijke gamers op Twitch alleen aandacht krijgen als ze schaars gekleed zijn. Nog een hoop ruimte voor verbetering dus.