Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dit is hoe je het doet

Helaas gebeurt het nog steeds dat mensen al op jonge leeftijd overlijden. Dit kan het gevolg zijn van een ziekte, maar ook van een ongeluk. Je houdt er mogelijk geen rekening mee dat jou dit overkomt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Vandaar dat het verstandig is om hier de nodige voorbereidingen voor te treffen. Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten helpt hierbij. Jouw nabestaanden krijgen dan eenmalig een bedrag uitgekeerd als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Klinkt dit je als muziek in de oren? Dan wil je zelf mogelijk wel zo’n verzekering afsluiten. In deze tekst vertellen wij je precies hoe je dit doet.

Kies een bedrag dat je wilt verzekeren

Wie denkt dat een overlijdensrisicoverzekering voor iedereen hetzelfde is, heeft het mis. Je stelt een ORV namelijk in grote lijnen zelf samen. Een eerste keuze die je moet maken, gaat over de hoogte van het verzekerde bedrag. Kies nooit lukraak een bedrag uit, maar denk goed na hoeveel geld nabestaanden nodig hebben om blijvende kosten te dekken als je plotseling overlijdt. Vrijwel iedere verzekeraar werkt met een minimum- en maximumbedrag. Binnen deze twee uitersten kies je zelf een bedrag dat je wilt verzekeren. Overlijd je binnen de looptijd van de verzekering? Dan krijgen jouw nabestaanden het verzekerde bedrag in één keer uitgekeerd.

Gelijkblijvend of dalend bedrag tijdens de verzekering?

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kies je niet alleen het verzekerde bedrag. Je bepaalt namelijk ook of het verzekerde bedrag gedurende de looptijd gelijk blijft of daalt. Als je nu al weet dat de kosten grotendeels gelijk blijven tijdens de looptijd van de verzekering, is dit een goede keuze. Worden de kosten telkens iets lager naarmate de looptijd verstrijkt? Dan kun je ook voor een dalend bedrag kiezen. Bij annuïtair dalend daalt het verzekerde bedrag maandelijks met een percentage dat je zelf kiest, terwijl het verzekerde bedrag bij lineair dalend iedere maand met een vast bedrag daalt.

Vergelijk verzekeraars met elkaar

Een overlijdensrisicoverzekering zit bij de meeste verzekeraars grotendeels hetzelfde in elkaar. Zo bepaal je eigenlijk overal hoe jouw verzekering er precies uit komt te zien. Denk alleen niet dat iedere verzekering ook hetzelfde is. Overlijdensrisicoverzekeringen kunnen per verzekeraar zelfs sterk van elkaar verschillen. Sluit daarom nooit een ORV af zonder een vergelijking te maken. In het vergelijken van overlijdensrisicoverzekeringen gaat misschien wat tijd zitten, maar uiteindelijk profiteer je er wel van. Zo betaal je mogelijk een lagere premie en misschien zijn de voorwaarden ook wel een stuk beter dan bij andere verzekeraars.

Vraag een overlijdensrisicoverzekering aan

Heb je de beste overlijdensrisicoverzekering gevonden? Wacht dan niet langer, maar dien direct een aanvraag in. Dit kan weliswaar online, maar het gaat wel enigszins anders in zijn werk dan bij andere verzekeringen. Je moet namelijk een gezondheidsverklaring voor een overlijdensrisicoverzekering invullen. Laat je hierdoor niet afschrikken om zo’n verzekering aan te vragen, want in de meeste gevallen kun je een gezondheidsverklaring online invullen. Verzeker je een groot bedrag? Dan kan het wel zijn dat een verzekeraar van je verlangt om een medische keuring te ondergaan. 

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.