Je nieuwe schoenen gebruiksklaar maken

Als je nieuwe schoenen hebt gekocht dan kan het gebeuren dat deze niet meteen lekker zitten. Ze zijn vaak nog wat stijf en bewegen niet goed mee met je voet. Je begint te twijfelen of je wel de goede maat hebt gekocht en je doet je schoenen niet graag meer aan. Toch is de oorzaak vaak heel simpel en snel te verhelpen, je schoenen zijn namelijk nog niet ingelopen. Het beste voorbeeld hiervan zijn Dr. Martens. Deze schoen zou een van de lekkerst zittende schoenen moeten zijn, maar in het begin heeft bijna iedereen blaren. Deze schoenen moeten namelijk goed worden ingelopen voordat ze echt lekker zitten. Maar kun je ook je schoenen oprekken zonder dat je blaren op je voeten hoeft te lopen?

Schoenen inlopen

Je hoeft niet per se blaren te krijgen als je je schoenen wilt inlopen. Loop voorzichtig een paar rondjes in huis en doe dit ook maar voor maximaal een uurtje. Als je dit een paar keer doet dan gaan je schoenen al snel een stuk losser zitten. Je kunt ze dus prima gewoon inlopen zonder blaren te krijgen. Dit kan dan wel een tijdje duren.

Schoenen oprekken

Je kunt ook je schoenen oprekken. Dit is een fijne optie als je graag wilt dat het wat sneller gaat. Er zijn verschillende manieren om je schoenen op te rekken. Wij zullen in gaan op de drie meest gebruikte methodes.

Schoenen oprekken met kou

Je kunt je schoenen oprekken door gebruik te maken van je vriezer. Vul twee zakken met water die je in je schoenen kunt stoppen. Zorg dat deze zakken goed dicht zijn zodat ze niet gaan lekken. Zet de schoenen met waterzakken in je vriezer. Doordat het water bevriest gaat het uitzetten. Dit uitzetten zorgt voor druk op je schoen waardoor je schoenen oprekken.

Schoenen oprekken met warmte

Ook met warmte kun je je schoenen goed oprekken. Warmte zorgt er namelijk voor dat het materiaal waarvan je schoen is gemaakt uitzet. Je kunt dit makkelijk doen door gebruik te maken van een föhn. Föhn je schoen voorzichtig zodat niks verbrand. Als de schoen warm genoeg is dan kun je er een spanner in stoppen die het materiaal uit elkaar duwt. Heb je geen spanner? Dan kun je ook sokken in je schoen stoppen of er zelf mee gaan lopen. Zorg dat er ongeveer een uurtje spanning op je schoen staat. Hierna heb je je schoenen opgerekt.

Schoenen oprekken met oprekspray

Er bestaat ook een speciale oprekspray. Deze is vaak bedoeld voor leren schoenen. Je spuit de schoenen in met de oprekspray, trekt de schoenen aan en loopt rondjes terwijl het product opdroogt. De vezels worden door deze spray losser gemaakt waardoor hij je schoenen kan oprekken.