Jaloezieën; hoe kies je de juiste uit?

De keuze voor jaloezieën in je woning is een logische keuze. Met jaloezieën creëer je namelijk een gezellige sfeer, bepaal je zelf in welke mate het zonlicht door je raambekleding komt en bepaal je ook in welke mate je privacy wilt hebben.

Zijn dit ook voor jou de redenen om nieuwe jaloezieën aan te schaffen? Het advies is dan om een goede vergelijking te maken, aangezien je tegenwoordig uit veel soorten jaloezieën kunt kiezen. Met onderstaande tips vind je in ieder geval snel de beste variant voor in jouw woning.

Tip 1: kijk goed naar de maat

Allereerst is het advies om de afmetingen van je raam/kozijn op te meten. Je weet dan direct of je voor één van de standaardmaten moet gaan, of dat je jaloezieën op maat moet laten maken.

Het op maat laten maken van jaloezieën is uiteraard prijziger. Maar, het is wel van essentieel belang dat de jaloezieën 100% de juiste maat hebben.

Tip 2: kijk goed naar het materiaal

Wil je voor aluminium jaloezieën gaan? Wil je voor jaloezieën van hout gaan? Of gaat je voorkeur toch uit naar bamboe jaloezieën? Dit zijn slechts drie voorbeelden van materialen waar je tegenwoordig voor kunt kiezen.

Om tot de juiste keuze te komen, zou je op verschillende punten moeten letten:

  • Uitstraling. Een houten jaloezie heeft uiteraard een andere uitstraling dan een jaloezie van aluminium. Ga daarom voor jezelf goed na welke uitstraling je het mooiste vindt.
  • Onderhoud. Een jaloezie van hout moet je na verloop van tijd mogelijk opnieuw lakken of in de verf zetten. Bij aluminium jaloezieën heb je daarentegen helemaal geen omkijken naar het onderhoud.

Tip 3: kijk goed naar de kleur

Heb je bepaald van welk materiaal je nieuwe jaloezieën moeten zijn? Dan is het zaak om goed naar de kleur te kijken. Je moet de kleur van je nieuwe jaloezieën afstemmen op de rest van je interieur. Ga je voor kleuren die in dezelfde hoek van het kleurenpalet zitten? Of kies je ervoor om een fraai contrast te creëren?

Tip 4: kijk kritisch naar de kwaliteit

Meer en meer mensen kiezen tegenwoordig voor jaloezieën. Deze toenemende populariteit heeft er onder meer voor gezorgd dat meer en meer bedrijven zich bezighouden met het fabriceren van jaloezieën. Op zich een pluspunt, aangezien je hierdoor meer keuze hebt. Maar, het is tegelijkertijd ook een minpunt; de kwaliteit van de jaloezieën is namelijk niet altijd zoals je zou willen. Het advies is daarom om heel kritisch naar de kwaliteit te gaan.

Daarnaast is het advies om goed naar het prijskaartje te kijken. Hoeveel geld wil én kun je uitgeven? En welke jaloezieën vallen binnen je budget? Kijk ook hier kritisch naar!