jasper alina kevin niklas write on chalkboard
Photo by Heiner on Pexels.com

Hebben jullie nog geen passende naam voor je kind? Relax en volg je gevoel! 

Het bedenken van een geschikte naam voor jullie kind kan best ingewikkeld zijn. De naamkeuze is immers een definitieve beslissing waar je als ouders volledig achter wil kunnen staan. Omdat we allemaal een eigen smaak hebben én verschillende dingen belangrijk vinden wat betreft eisen waaraan de voornamen moeten voldoen, komt het regelmatig voor dat ouders het niet meteen eens worden. Of dat het zelfs een terugkerend punt van discussie wordt. En dat is eigenlijk best zonde, want in feite is een naam bedenken voor je baby een bijzondere opdracht die een belangrijk onderdeel vormt van de voorpret van deze spannende periode! We geven je een aantal tips om het proces namen bedenken leuk en ontspannen te houden. 

1. Vertrouw op je gevoel

Vaak stellen we behoorlijk wat voorwaarden als het gaat om het bedenken van een naam: de naam moet origineel en uniek zijn, maar niet te lastig om te schrijven en om uit te spreken. Je wil geen oubollige naam, maar ook niet een te moderne naam die te vaak voorkomt. Ondanks dat je misschien geneigd bent een rationele keuze te maken en hierbij actief op zoek gaat naar een passende naam, kan het ook prettig zijn om al die voorwaarden en het brainstormen zelf even los te laten. Vaak komt de doorslaggevende keuze juist als je je volledig ontspant, en luistert naar wat je gevoel je ingeeft. En daar kun je op vertrouwen, want intuïtief voel je meestal direct van welke babynamen je écht blij wordt. 

2. Geen haast

Ook al wordt vaak aangeraden om op tijd te beginnen met het verzinnen van een babynaam, het is vooral belangrijk dat je het proces alle tijd gunt. Zo voorkom je overhaaste beslissingen waar je misschien later spijt van krijgt. Maak dus vooral lijstjes met jullie favoriete jongens- en meisjesnamen, maar als je er niet meteen uitkomt is dat niet erg. Misschien vinden jullie het wel fijn om pas een keuze te maken als het kindje er eenmaal is, en merk je dat jullie dochter veel meer een ‘Anna’ blijkt te zijn in plaats van een ‘Valentine.’ Ook kan het zinvol zijn om de naam een paar dagen te oefenen door hem hardop uit te spreken, en eens op te schrijven. Dan ervaar je vast hoe dat voelt. 

3. Probeer vriendelijk te blijven 

Ook al hebben jij en je geliefde wellicht een totaal andere voorkeur wat betreft namen, probeer toch niet te afkeurend te reageren op de suggesties van de ander. In plaats daarvan kun je elkaar proberen vriendelijk te blijven benaderen en te kijken naar compromissen. Twee namen kiezen kan bijvoorbeeld een mooie middenweg zijn. Of je kunt afspreken dat de vader de naam mag bedenken van jullie eventuele tweede kind.

Kortom: vertrouw erop dat je uiteindelijk wel tot de perfecte naamkeuze komt! 

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.