Energie besparen doe je zo

Energie besparen doe je zo!

Wil je besparen op je energierekening? Stroom is net als gas de laatste tijd flink in prijs gestegen, vooral omdat veel van onze elektriciteit nog uit gascentrales komt. Vandaar dat steeds meer mensen aardgasvrij leven en overstappen op elektricteit. Maar bij die overstap wil je er natuurlijk ook voor zorgen dat de energiekosten niet te hoog worden. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om op stroom te besparen en zo je kosten te verlagen. Benieuwd hoe je dit kunt aanpakken?

Gebruik een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan je flink wat geld besparen op jouw energierekening. Met een slimme thermostaat kun je de temperatuur in je woning op afstand regelen, zodat je nooit onnodig hoeft te stoken. Daarnaast kan een slimme thermostaat ook zelflerend zijn en zo je energieverbruik optimaliseren. Woon jij in een woning waar nog niet zuinig wordt verwarmd? In dat geval kan een slimme thermostaat 22% aan gas besparen!

Isoleer je woning

Een van de grootste energievreters in huis is de verwarming. Als je woning niet goed geïsoleerd is, dan gaat er veel warmte verloren. Er zijn verschillende soorten isolatie. Gevelisolatie houdt bijvoorbeeld de warmte vast door de buitenmuren te isoleren. Vloerisolatie zal de kou vanuit de grond buiten houden en de warmte binnen houden. Dakisolatie voorkomt dat de warmte via het dak ontsnapt. Wist je dat je jaarlijks tot wel € 800,- kunt besparen met dakisolatie? Ten slotte zorgt isolatieglas niet alleen voor beter warmtebehoud, maar ook voor geluidsisolatie in gebouwen.

Vergelijk energieprijzen en -leveranciers

Een van de meest effectieve manieren om geld te besparen op jouw energierekening is door energieprijzen en -leveranciers met elkaar te vergelijken. Door te kijken naar wat verschillende energieleveranciers te bieden hebben en hun prijzen te vergelijken, kun je de beste deal vinden voor jouw situatie. Dit kan gemakkelijk online gedaan worden, en je kunt zo zien welke energieleverancier jou de meest voordelige energie kan bieden. Het vergelijken van energieprijzen kan je soms honderden euro’s per jaar besparen, dus het is zeker de moeite waard om even de tijd te nemen om dit te doen.

Investeer in energiezuinige apparaten

Ook door te investeren in energiezuinige apparaten kun je besparen op je energierekening. Moderne apparaten zijn steeds energiezuiniger geworden, en hoewel ze misschien iets duurder zijn in aanschaf, kunnen ze op de lange termijn veel geld besparen op jouw energierekening. Kijk bijvoorbeeld eens naar apparaten met een A+++-label: deze zijn het zuinigst. Het is ook handig om apparaten te vergelijken bij de Consumentenbond. Verder laten keurmerken zoals TCO en Energy Star zien dat een apparaat kwalitatief goed en energiezuinig is. Ook het vermogen van het apparaat (aangegeven in watt) geeft een idee van hoeveel energie het verbruikt en wat dit betekent voor de kosten op lange termijn.

Zet apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt

Apparaten die aan blijven staan terwijl ze niet gebruikt worden vormen een bron van energieverspilling. Zet daarom altijd je apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt. Dit geldt niet alleen voor je televisie en computer, maar ook voor opladers en andere apparaten die stand-by blijven staan. Bij deze vorm van energieverspilling staan de meeste mensen vaak nog niet stil. Hoe bespaar jij energie?

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.