Dak van je woning verbeteren: dít zijn de voordelen

Wil je je woning opknappen? Er zijn natuurlijk veel onderdelen die je kunt verbeteren, zowel aan de binnenkant als de buitenkant van het huis. Aan de buitenkant speelt het dak een belangrijke rol. Met name als het huidige dak verouderd is, is een verbetering de moeite waard. Dít is waarom.

Isolatie

Een van de belangrijkste redenen om het dak te verbeteren, is isolatie. Je kunt namelijk voor betere isolatie zorgen in de woning met slimme aanpassingen aan het dak. Net zoals vloerisolatie en muurisolatie, is ook dakisolatie relevant. Kies voor de juiste materialen bij dakisolatie en dakbedekking. Bij EPDMXL kies je voor isolatie en bedekking van het dak op maat. De combinatie is sterk aan te raden, voor een extra isolerende werking. Combineer bijvoorbeeld EPDM dakbedekking met PIR isolatie. Goede dakisolatie helpt de warmte in de winter binnen te houden en in de zomer buiten te houden. Door het dak aan te pakken, hoef je vervolgens ook minder te stoken in huis. Op die manier bespaar je op je energiekosten, wat uiteraard altijd mooi is meegenomen. Een goed geïsoleerd dak is namelijk cruciaal om energie te besparen. Zorg daarbij ook voor een naadloze afdichting van het dak en de bedekking. Maar ook ’s zomers is het prettig als het koel blijft in huis. Zo is een airco wellicht ook niet direct nodig in huis.

Duurzaamheid

Met een moderne aanpassing aan het dak ga je voor een duurzame verbetering. Het aanpassen van het dak kan de levensduur ervan aanzienlijk verlengen. Regelmatig onderhoud en het vervangen van beschadigde of verouderde dakbedekking dragen bij aan de duurzaamheid. Kies voor EPDM dakbedekking: de dakbedekking van de toekomst. De levensduur is ruim vijftig jaar, wat dus maakt dat je dak een hele tijd mee kan. Wat is EPDM? Het is een soort rubberachtig materiaal dat erg geschikt is als dakbedekking, zowel voor een huis als een bedrijfspand. EPDM dakbedekking is heel sterk en kan bijna alle weersomstandigheden aan. Zon, regen, kou, hitte: het is allemaal geen punt. In Europa krijgen we te maken met veel verschillende weersomstandigheden, waarbij het dus van belang is dat het dak tegen een stootje kan. Met EPDM zit dit goed, ook op de langere termijn. Zo verminder je het risico op lekkage of andere grote schade. Dit type dakbedekking verkleurt ook niet of nauwelijks door uv-straling. Het dak blijft er op die manier dus mooi uitzien.

Dakaanpassingen

Heb je een dakaanpassing op het oog? Dan kan het nodig zijn om eerst het dak te verbeteren. Dit kan zo zijn bij de plaatsing van zonnepanelen. Zorg dat deze kunnen worden aangebracht op jouw dak, ook voor een langere periode. Dit is overigens nog een manier om voor duurzame energie en de besparing van energiekosten te kiezen. Verder biedt het aanpassen van het dak mogelijkheden voor uitbreiding, zoals het toevoegen van een dakkapel, een extra verdieping of een dakvenster. Je hebt ook de mogelijkheid om ventilatieopties (zoals ventilatieopeningen) mee te nemen in de verbetering, voor een gezonder binnenklimaat in huis. Neem bij de dakaanpassing daarnaast direct je wensen mee qua uitstraling: heb je bepaalde kleuren of materiaalsoorten op het oog? Vergeet niet: functionaliteit gaat hierbij wel boven de esthetische waarde.

Waardestijging

Ben je van plan om je woning snel of in de nabije toekomst te verkopen? Het kan de moeite waard zijn om het dak eerst op te knappen, zodat de waarde van de woning stijgt. Laat je hierover goed adviseren: de verbouwing aan het dak brengt immers ook kosten met zich mee. Potentiële kopers zijn in ieder geval vaak bereid meer te betalen voor een huis met een recent gerenoveerd dak. Ook kan dit ervoor zorgen dat je je woning sneller verkoopt. Het renoveren van het dak is namelijk een vrij grote klus: dit komt na de aankoop van een woning vaak op een lage prioriteit te staan.

Het aanpassen van het dak van je woning heeft verschillende voordelen, of het nu gaat om energiebesparing of waardestijging. Laat je goed adviseren door een dakexpert, zoals een dakdekker.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.