woman in red long sleeve shirt holding her clothes
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Eenvoudig wassen met deze 5 tips

Het wassen van kleding, beddengoed en handdoeken kan soms een vervelende klus zijn, vooral als je niet weet hoe je het snel en efficiënt kunt doen. In deze handleiding delen we vijf tips die je helpen om eenvoudig je was te wassen zonder dat het je veel tijd kost.

H1: Sorteer je kleding, beddengoed en handdoeken

Een belangrijke eerste stap om je was goed te wassen is om het eerst te sorteren. Het sorteren helpt om kleding van verschillende materialen apart te wassen. Daarnaast is het ook van belang om handdoeken en beddengoed niet samen met je kleding te wassen, gezien dit vaak op 60 graden gewassen wordt. Let er ook op als je bijvoorbeeld nieuwe handdoeken hebt gekocht om deze eerst te wassen alvorens je deze gebruikt.

H2: Sorteer op kleur

Sorteer kleding op kleur. Kleding die licht van kleur is, was je apart van kleding die donker van kleur is om verkleuringen te voorkomen.

H2: Sorteer op materiaal

Sorteer op materiaal. Kleding van verschillende materialen vereisen verschillende wasprogramma’s. Wol, bijvoorbeeld, moet op een lager toerental worden gewassen dan katoen of synthetische stoffen.

H1: Kies de juiste wasmachine-instellingen

Het kiezen van de juiste wasmachine-instellingen is essentieel voor het behoud van de kwaliteit van je kleding.

H2: Temperatuur

Kijk naar het waslabel van je kleding en kies de juiste temperatuur. Sommige kledingstukken hebben warm water nodig, terwijl andere beter af zijn met koud water.

H2: Wasprogramma

Gebruik het juiste wasprogramma voor je kleding. Zo heeft delicate was een zachter programma nodig dan bijvoorbeeld beddengoed.

H1: Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Het gebruiken van de juiste hoeveelheid wasmiddel is belangrijk voor het behoud van de kwaliteit van je kleding en voor een goed wasresultaat.

H2: Te veel wasmiddel

Gebruik niet te veel wasmiddel, dit kan ervoor zorgen dat je kleding niet goed schoon wordt en dat er wasmiddelresten achterblijven op de kleding.

H2: Te weinig wasmiddel

Gebruik ook niet te weinig wasmiddel, dit kan leiden tot slechte reinigingsresultaten.

H1: Houd rekening met de droogtijd

Het drogen van kleding kan lang duren en het kan ook invloed hebben op de kwaliteit van je kleding.

H2: Hang de was op

Hang de was op aan de waslijn of gebruik een droogrek. Dit bespaart energie en geld en zorgt ervoor dat je kleding niet krimpt of beschadigd raakt.

H2: Droogtijd verkorten

Wil je de droogtijd verkorten, gebruik dan een droger. Houd er wel rekening mee dat sommige kledingstukken niet in de droger mogen.

H1: Strijk kleding op de juiste temperatuur

Als je kleding moet strijken, let dan op de temperatuur van het strijkijzer en het materiaal van de kleding.

H2: Temperatuur

Kijk naar het waslabel van je kleding en kies de juiste temperatuur voor het strijken. Te hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de kleding beschadigd raakt.

H2: Strijkijzer instelling

Pas de instelling van het strijkijzer aan op basis van het materiaal van de kleding. Zo hebben synthetische stoffen een lagere temperatuur nodig dan katoenen stoffen.

Na het volgen van deze vijf eenvoudige tips, zul je merken dat het wassen van kleding een stuk eenvoudiger en efficiënter wordt. Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over het wassen van kleding.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.