Verpakkingsmateriaal: meer dan alleen een doos

Wil je iets verzenden? Dan heb je tegenwoordig verschillende manieren om dat te doen. Denk bijvoorbeeld aan de oude vertrouwde pakketjes in een doos, maar ook verschillende soorten verzendenveloppen. Op deze manier is er voor elk item dat je wilt verzenden een geschikte verzendverpakking. Ben je nu zelf op zoek naar goede verzendverpakkingen? Kijk dan eens rustig online rond en ontdek de vele mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een traditionele verpakking, maar ook voor een duurzame, recyclebare verpakking voor jouw producten.

De functies van verpakkingsmateriaal

De belangrijkste functie van een verpakking is dat het product dat erin zit compleet en heel bij de ontvanger arriveert. Een kwetsbaar product mag onderweg natuurlijk niet breken of uit elkaar vallen. Daarom is het slim om dit soort items in een speciale verpakking te verzenden, bijvoorbeeld in een bubbeltjesenvelop of in bubbeltjesfolie en vervolgens in een doos. Verder voorkomt een goede verpakking ook dat er onderweg iets uit gehaald kan worden. Een goede manier om diefstal tegen te houden is door het pakketje te sealen. Daarnaast kan een verpakking ook worden gebruikt als reclamemiddel voor je bedrijf. Veel webshops laten bijvoorbeeld eigen verzenddozen drukken, waardoor hun logo en boodschap telkens weer in beeld komen.

De verschillende soorten verpakkingsmateriaal

Voor elk product is er wel een geschikte verpakking te vinden. Zo zijn er enveloppen, brievenbusdozen, blisters, gripzakken en verpakkingszakken voor de kleine items. Voor grotere producten kun je onder meer dozen, geschenkverpakkingen, draagtassen, wijnverpakkingen en take-away verpakkingen gebruiken. Afhankelijk van je voorkeuren kun je onder meer kiezen voor een verpakking van (gerecycled) plastic, jute, (gerecycled) papier, krafpapier of karton.

De trends in verpakkingsmateriaal

Ook in de wereld van verpakkingsmaterialen wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Deze trend heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer opties zijn om je pakketjes duurzaam te verzenden. Gebruik bijvoorbeeld een recyclebare verpakking van papier of plastic voor je producten. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en uitvoeringen. Zo kun je bij de recyclebare papieren verpakkingen onder meer kiezen uit duurzame brievenbusdozen, verzendzakken, snackzakken en kraft cilinderkokers. Voor horecabedrijven zijn er ook steeds meer mogelijkheden als het gaat om duurzame verpakkingen, zoals take-away verpakkingen, stazakken en cateringdozen.
Gerecycled verpakkingsmateriaal is onder meer verkrijgbaar in de vorm van safetybags, gripzakken en webshopbags. Zo wordt duurzaam ondernemen steeds eenvoudiger!

Hoe kies je het juiste verpakkingsmateriaal?

De beste soort verpakking is zo gevonden als je even op een rijtje zet wat je precies wilt verpakken. Denk bijvoorbeeld aan het formaat, gewicht en de mate van kwetsbaarheid van het product. Kleine, lichtere items kun je prima verzenden in een duurzame verzendenvelop of brievenbusdoos. Grote, zware en kwetsbare items kun je het beste goed verpakken met noppenfolie of piepschuim en vervolgens in recyclebare verzenddoos stoppen. Vrijwel alle gangbare verpakkingen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Natuurlijk moet de verpakking niet te klein zijn voor de items die je wilt verpakken. Te groot is echter ook niet handig, want dan kan de inhoud in de verpakking gaan schuiven en kan deze sneller kapotgaan.

Wil je zelf verpakkingsmateriaal bestellen? Kies dan vooral voor een passend formaat en benut zeker ook de mogelijkheden qua duurzaam verpakken!

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.