person coloring art with crayons
Photo by Pixabay on Pexels.com

Hoe kun je jouw kind helpen om beter te presteren op school?

Merk je dat jouw kind niet goed presteert op school? Of heb je het idee dat het beter zou kunnen? Het kan verschillende oorzaken hebben waarom een kind iets minder goed op school presteert. Het kan zijn dat het kind niet helemaal lekker in zijn vel zit, of dat er iets aan de hand is waardoor je kind zijn aandacht er niet bij kan houden. Wat kun je dan doen om jouw kind te helpen om beter te presteren op school?

Vraag aan je kind hoe het met hem gaat

Het is makkelijk om door alle drukte te vergeten om eens echt een gesprek te voeren met je kind en te polsen hoe de vlag erbij hangt. Als je merkt dat het niet helemaal lekker gaat op school, is het echt hoog tijd om te gaan praten met je kind. Vraag niet direct hoe het op school gaat, maar vraag hoe je kind zich voelt. Vraag of je kind het naar zijn zin heeft en of er ook dingen zijn die niet zo leuk zijn. Misschien geeft je kind dan aan dat hij gepest wordt op school of dat sommige lessen niet zo leuk zijn, dan kun je daar iets mee doen.

Houd contact met de leerkracht van je kind

Je hebt er geen zicht op wat er tijdens schooltijd gebeurt en hoe jouw kind zich gedraagt. Het is daarom belangrijk om goed contact te houden met de leerkracht van je kind als je merkt dat het niet zo goed gaat met school. Tijdens ouderavonden of oudergesprekken kun je met de leerkracht overleggen hoe je kunt helpen om je kind beter te laten presteren, en of het misschien nodig is om bijvoorbeeld je kind te laten testen op dyslexie of ADHD.

Vind een manier om leren leuk te maken voor je kind

Misschien vind je kind zijn juf of meester niet zo leuk, of spreken de boekjes die op school worden gebruikt je kind niet aan. Je kunt het leren leuk voor je kind maken door oefeningen te zoeken die wel inspireren om te gaan leren. Spelenderwijs leren gaat zal veel natuurlijker en makkelijker zijn voor je kind. Je kunt online veel leuke leeromgevingen vinden die je kind kunnen helpen en bijvoorbeeld taal en rekenen onder de knie te krijgen. Een voorbeeld daarvan is de website Juf Melis, waar je kind op een leuke manier de Nederlandse taal kan leren.  

Help je kind door het goed goede voorbeeld te geven

Kinderen doen graag na wat hun ouders doen, en ze nemen ook je overtuigen over. Als je zelf moeite hebt met accepteren dat iets niet lukt of dat je niet het hoogst haalbare hebt bereikt, dan zal je kind ook moeite hebben met falen. Laat zien dat falen bij het leven hoort en dat je juist door te falen kunt leren. En wees trots op je kind dat hij zijn best heeft gedaan, niet omdat hij het hoogste cijfer heeft behaald.