Zelf je trouwkaart ontwerpen? Zo pak je het aan

Ben je onlangs ten huwelijk gevraagd door je vriend? Dan kun je waarschijnlijk niet wachten tot de grote dag. Voordat het zover is, moet je alleen nog wel de nodige dingen regelen. Zo moet je onder andere trouwkaarten maken en versturen. Wil je geen standaardkaart sturen, maar liever je eigen trouwkaart ontwerpen? In deze tekst vertellen wij je hoe je dit aanpakt.

Gebruik een online ontwerptool

Wie handig is met ontwerpprogramma’s, kan zelf een trouwkaart ontwerpen. Helaas zijn er genoeg mensen die niet uit de voeten kunnen met dit soort programma’s. Geldt dit ook voor jou? Dan betekent dit niet dat je zelf geen trouwkaart kunt ontwerpen. Je kunt namelijk gebruik maken van een online ontwerptool. Hiervoor hoef je geen kennis van of ervaring met ontwerpen te hebben, want iedereen kan ermee uit de voeten.

Kies het soort kaart

Zodra je een online ontwerptool gevonden hebt, kun je niet direct beginnen met ontwerpen. Je moet de vorm en het uiterlijk van je trouwkaart bepalen. De mogelijkheden zijn vaak eindeloos, waardoor je geen standaard vierkante of rechthoekige kaart naar je gasten hoeft te sturen. Je kunt bijvoorbeeld voor een kaart met afgeronde hoeken kiezen, maar ook voor een trouwkaart met foto’s. Doordat de keuze vaak groot is, moet het heel raar lopen wil je geen geschikte basis voor je trouwkaart vinden.

Begin met personaliseren

Heb je een mooie basis voor je trouwkaart gevonden? Dan kun je beginnen met het personaliseren ervan. Bij veel online ontwerptools heb je hier redelijk de vrije hand in. Zo bepaal je bijvoorbeeld helemaal zelf welke tekst er op de kaart komt en kies je de achtergrondkleur van de trouwkaart. Wie zijn kaart graag een persoonlijk tintje wil geven, kan er één of meerdere foto’s aan toevoegen. Er zijn zelfs ontwerptools waarbij je de kaart kunt voorzien van een QR-code. Dit is bijvoorbeeld handig als je de gasten van meer informatie wilt voorzien, maar de kaart overzichtelijk wilt houden.

Laat iemand de kaarten controleren

Als je klaar bent met het personaliseren, kun je vaak direct een bestelling plaatsen. Ben je tevreden met het eindresultaat? Dan wil je hier misschien niet langer mee wachten. Toch is het verstandig om eerst nog even iemand over de kaart te laten kijken. Omdat jij er zo druk mee bent geweest, zie je misschien (kleine) fouten over het hoofd. Deze worden er vaak wel uitgehaald door iemand anders, waardoor je voorkomt dat gasten verkeerde of onduidelijke informatie krijgen.

Bestel de trouwkaarten

Is de kaart foutloos? Dan wordt het de hoogste tijd om je trouwkaarten te bestellen. Als je gebruik maakt van een online ontwerptool, kun je dit na het ontwerpproces vaak direct doen. Meestal heb je de kaarten binnen een paar werkdagen al in huis, waardoor je ze relatief snel kunt versturen. Wacht hier vooral niet te lang mee, want dan loop je het risico dat een deel van de gasten al iets anders heeft. Volgens de etiquette verstuur je trouwkaarten 6 tot 8 weken van tevoren.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.