/

Tips & tricks voor de beginnende vlogger

Enzo Knol, Gio Latooy, Jade Anna en de familie Lakap zijn bekende, Nederlandse vloggers. Doordat er dag in dag uit ontzettend veel mensen naar hun video’s kijken, verdienen zij hier zelfs geld mee. Lijkt dit je ook wat? Ga dan zelf aan de slag als vlogger. Het probleem is alleen dat veel mensen niet weten waar ze moeten beginnen. Daarom helpen wij je op weg. In deze tekst staan 4 tips & tricks voor de beginnende vlogger op een rijtje. Doe er je voordeel mee!

1. Kies een onderwerp voor je vlogs

Het mooie aan vlogs is dat ze in principe over van alles en nog wat kunnen gaan. Daarom begin je misschien enthousiast met het opnemen van video’s over uiteenlopende onderwerpen. Als je deze aanpak hanteert, is de kans op succes alleen bijzonder klein. Je kunt beter eerst een onderwerp kiezen voordat je daadwerkelijk begint met vloggen. Kies bij voorkeur een onderwerp waar je zelf in geïnteresseerd bent of veel over weet. Dit motiveert je niet alleen om telkens nieuwe video’s te maken, maar je blijft je publiek ook boeien.

2. Investeer in uitrusting

Heb je een onderwerp gekozen voor je vlogs? Dan kun je waarschijnlijk niet wachten om te beginnen. Voordat je daadwerkelijk van start gaat, is het verstandig om te investeren in uitrusting. Zo is het aan te raden om een goede vlogcamera te kopen. Het grote voordeel van zo’n camera is dat hij over een draaibaar scherm beschikt. Hierdoor zie je direct of je goed filmt als je een vlog opneemt. Dit is niet het geval als je de camera van je smartphone gebruikt om te vloggen.

Als je in het bezit bent van een GoPro 10 of een andere vlogcamera, kun je video’s opnemen. Toch is het verstandig om je uitrusting nog wat verder uit te breiden. Zo is het geen overbodige luxe om te investeren in een goede microfoon. Je bent dan vaak een stuk beter te verstaan dan wanneer je audio opneemt via de microfoon van de vlogcamera. Film je voornamelijk binnen of in de avond? Zorg er dan voor dat je ook in het bezit bent van verlichting. Je voorkomt zo dat je vlogs (veel) te donker zijn.

3. Leer video’s bewerken

De filmpjes van bekende vloggers zien er altijd gelikt uit, maar die van jou zitten misschien nog vol met schoonheidsfoutjes. Gelukkig betekent dit niet dat je de vlog telkens opnieuw op moet nemen, want je kunt video’s bewerken. Dit is uiteraard alleen mogelijk als je weet hoe dit moet. Hier kun je het beste speciale software voor gebruiken. Deze software kost vaak flink wat geld, maar besef je goed dat je er ook veel tijd en moeite door kunt besparen. Kijk daarom niet te veel naar wat het je kost, maar focus je liever op dat wat het je oplevert.

4. Zorg dat je vlogs gevonden worden

Je hoopt uiteraard dat zoveel mogelijk mensen je vlogs bekijken als deze online staan. Helaas komen kijkers vaak niet aanwaaien. Zorg er daarom voor dat je vlogs gevonden worden. Zet bijvoorbeeld social media in om mensen in jouw omgeving erop te wijzen dat je vlogt. Het duurt dan vaak niet lang voordat de eerste mensen je vlogs bekijken. Wie het nog professioneler aan wil pakken, kan ook de basis van zoekmachineoptimalisatie (SEO) voor YouTube leren. Door de juiste woorden in de titel en beschrijving te gebruiken, vergroot je namelijk de vindbaarheid van je vlogs.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.