Waarom zijn vrouwen zo dol op vriendinnengroepjes?

Veel vrouwen hebben meerdere vriendinnen. En vaak zijn die vriendinnen dan ook weer elkaars vriendinnen. Sommige van dit soort groepjes bestaan al sinds de middelbare school. Vrouwen hangen doorgaans meer aan dit soort vriendschappen dan mannen. Mannen zien elkaar in de kroeg of hebben één goede vriend met wie ze op stap gaan. Toeren op de motor of samen naar sportwedstrijden. Vrouwen ondernemen veel meer dingen samen zoals een weekendje weg, samen eten of shoppen. Op die manier bouwen ze een heel leven samen op. Van schoolvriendinnen naar de studententijd, een relatie, kinderen, carrière maken.

Afspreken combineren met een druk leven

Soms dreigt de klad te komen in een hechte vriendinnengroep. Volle dagen, een weekkalender die al uitpuilt van de afspraken voor werk, kinderen en sportclub. Soms zien de vriendinnen van weleer elkaar daardoor een stuk minder dan vroeger. Soms speelt het ook een rol dat iedereen is uitgevlogen en in alle uithoeken van het land woont. Soms wonen er zelfs vriendinnen in het buitenland. Dat maakt even afspreken om bij te kletsen al helemaal een stuk lastiger.

Herinneringen bewaren

Een jubileum van het vriendinnengroepje kun je extra leuk maken door met elkaar iets leuks te gaan doen. Maar na die dag gaat het leven vaak weer door en word je opgeslokt door de waan van alledag. Je kunt leuke invulboekjes laten rondgaan in de groep. Iedereen vult elkaars boekje in met leuke anekdotes over jullie gezamenlijke verleden. Heerlijk om later nog eens terug te lezen en herinneringen aan lang vervlogen tijden op te halen.

Hoe houd je de vriendinnenclub bij elkaar?

Als jouw vriendinnenclubje uit elkaar dreigt te vallen omdat de contacten verwateren dan kun je natuurlijk het initiatief nemen om elkaar weer te zien. Vandaag de dag kun je heel gemakkelijk een WhatsApp groepje maken zodat je snel contact kunt leggen met iedereen. Zo weet je ook snel of iedereen kan op de geplande datum. Zodra je een ‘go’ hebt kun je dat leuke restaurant boeken of die leuke activiteit voor jullie gaan plannen. Als de datum eenmaal vast staat is er ook geen ontkomen meer aan en moet iedereen natuurlijk gewoon komen.

Wat kun je doen als iemand afhaakt?

Het kan altijd gebeuren dat die ene vriendin zich onttrekt aan het vriendengroepje. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Als de rest allemaal een partner heeft en zij niet. Als alle meiden inmiddels moeder zijn geworden en zij niet. Of als zij minder te besteden heeft en dus niet mee kan doen aan leuke activiteiten omdat daar geen geld voor is. Als je merkt dat een vriendin het gaat ontlopen om af te spreken kun je natuurlijk altijd proberen om het gesprek aan te gaan. Afhankelijk van de oorzaak kan er misschien een oplossing komen. Een leuke vent zoeken voor die ene single vriendin is misschien geen goed idee. Maar afspekren om het niet altijd over het thuisfront te hebben en de mannen niet altijd mee te nemen als jullie wat leuks gaan doen kan al een groot verschil maken.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.