photography of person peeking
Photo by Noelle Otto on Pexels.com

Spyware Slingert Uit De Bocht: Word Jij Bespioneerd Door Je Telefoon?

De laatste jaren is er een enorme toename van spyware waargenomen. Via apps en malafide links proberen cybercriminelen toegang te krijgen tot je telefoon om je online activiteiten te volgen. Het wordt steeds lastiger om spyware te vermijden en te detecteren. In dit artikel lees je hoe je erachter komt of je telefoon gehackt is en wat je ertegen kunt doen.

Spionagesoftware

Spyware, oftewel spionagesoftware, is een vorm van malware. Het is een schadelijke code of programma dat veelal ongemerkt bezig is om informatie over jou te verzamelen. Met deze informatie kunnen cybercriminelen veel kwaad aanrichten. Ze hebben het dan vooral voorzien op onder meer wachtwoorden en creditcardinformatie. Ook adverteerders bedienen zich wel eens van spyware om een goed beeld te krijgen van jouw surfgedrag en hun verkoopstrategie daarop af te stemmen.

Tot slot is er ook de zogenaamde govware. Dit is spyware dat wordt ingezet door overheden en autoriteiten om je online activiteiten te monitoren. Net zoals een echte spion, zal spyware er alles aan doen om ongezien te blijven. Het is dus extra belangrijk om alert te blijven op rode vlaggen. Aan de volgende signalen kun je zien of je telefoon gehackt is:

1. Verminderde prestaties

Spyware is op de achtergrond bezig om gegevens over je te verzamelen. Omdat het zoveel data gebruikt, zorgt het ervoor dat je telefoon slechter presteert. Het duurt dan bijvoorbeeld langer om pagina’s te laden. Check regelmatig je dataverbruik om te zien of er de afgelopen tijd geen opvallende stijging heeft plaatsgevonden.

2. Lege batterij

Spyware is ook actief als je je telefoon niet gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je batterij sneller leeg raakt dan normaal.

3. Aan- en uitschakelen

Schakelt je telefoon zonder jouw toedoen zichzelf ineens uit of start je telefoon plots weer op? Ook dat kan een teken zijn dat een cybercrimineel jouw toestel vanop afstand bestuurt.

4. Verdachte apps

Controleer regelmatig het overzicht van apps die je op je telefoon hebt geïnstalleerd. Kom je een app tegen die je niet herkent, dan kan het om spyware gaan.

5. Oververhitting

Wordt je telefoon snel warm, zonder dat je er intensief gebruik van maakt? Check dan eerst of er geen sprake is van een probleem met je hardware. Is de hardware in orde, dan zou een schadelijke app verantwoordelijk kunnen zijn voor de oververhitting.

6. Vreemde geluiden

Door middel van spyware kunnen anderen ook je telefoongesprekken afluisteren. Of dit gebeurt, kun je soms merken aan vreemde geluiden en piepjes die je hoort terwijl je een telefoongesprek voert. 

Beschermen tegen spyware

Er zijn een paar gouden regels die je in acht moet nemen om te voorkomen dat er spyware op je telefoon belandt:

1. Gebruik een VPN

Met een VPN breng je een versleutelde verbinding tot stand. Het gegevensverkeer wordt eerst langs een VPN-server geleid, vooraleer ze bij de openbare server of de ISP terechtkomen. Je IP-adres wordt daarbij afgeschermd door het IP-adres van de VPN-server. Een goede VPN biedt ook bescherming tegen malware, spyware en virussen.

2. Toezicht

Laat nooit je smartphone onbeheerd liggen, al is het maar voor even. Binnen een paar seconden kan iemand er al spyware op installeren.

3. Apps

Controleer regelmatig welke apps je allemaal op je smartphone hebt geïnstalleerd. Verwijder onbekende en ongebruikte apps meteen.

4. Antivirussoftware

Voorzie ook je smartphone van antivirussoftware. Voer updates uit zodra ze beschikbaar zijn. Anders loop je het risico dat je belangrijke beveiligingsupdates misloopt. Laat ook regelmatig een virusscan uitvoeren.

5. Links

Klik nooit zomaar op links in berichten of advertenties. Pop-upschermen kun je blokkeren met een adblocker.