Hoe creëer ik meer sfeer in een strak interieur?

Door de jaren heen zijn we steeds meer strakke lijnen gaan gebruiken in huis. Een moderne verlichting met niet al te veel poespas. Hierbij wordt vooral gelet op minimalisme en het gebruik van de juiste kleurcombinaties. Less is more is het uitgangspunt. Er worden dus geen onnodige decoraties gebruikt en alle meubelstukken hebben een duidelijke functie. Hierdoor ogen de kamers modern en ruimtelijker. Dit is dan ook de perfecte interieurstijl voor kleinere woningen. Toch kan een strak interieur ook nadelen hebben. Zo kan het soms wat kil aanvoelen. Gelukkig hoeft dat niet zo te zijn. 

Er zijn genoeg manieren waarop je voor meer sfeer kunt zorgen. Daarbij hoef je de kenmerken van deze interieurstijl niet te verloochenen, maar het vraagt wel om de nodige creativiteit. Met behulp van de volgende tips creëer je direct meer sfeer in jouw interieur. 

De juiste verlichting

Verlichting speelt een essentiële rol bij het creëren van meer sfeer. Belangrijk is dat de lampen niet alleen functioneel, maar ook sfeerverhogend zijn. In een strak interieur wil je liever niet al te grote armaturen plaatsen. Deze doen afbreuk aan de strakke en moderne uitstraling. Led spots van Ledwereld.nl zijn een heel goed alternatief. Deze kunnen in het plafond of de wanden worden geïntegreerd, waardoor je een heel mooi lichtval creëert. Ondertussen zullen de strakke lijnen niet doorbroken worden. 

Als je de sfeer wilt verhogen met verlichting, is het ook belangrijk om op de lichtkleur te letten. Probeer zo min mogelijk wit licht te gebruiken en kies voor warme, zachte kleuren. Je zou eventueel ook voor een spot met dimmer kunnen kiezen. Voordeel hiervan is dat je altijd de juiste hoeveelheid licht in huis hebt. Besef immers goed dat elke situatie weer om ander licht vraagt. Tijdens een gezellige avond met vrienden wil je bijvoorbeeld vooral sfeervol licht gebruiken. Wil je echter nog een krantje lezen of de laatste hand aan het werk leggen? Dan wil je juist over goede werkverlichting beschikken. Met een dimmer ben jij voortaan van alle markten thuis. 

Kies voor zachte materialen en comfortabele meubels 

Om de kilheid van een strak interieur te doorbreken, is het verstandig om voor extra zachte materialen en comfortabele meubels te kiezen. Denk bijvoorbeeld eens aan een extra grote bank en verrijk deze met warme kleedjes en zachte kussens. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat het geen overdaad aan decoraties wordt. Deze moeten wel echt een functie hebben. In een strak interieur is het slim om over enkele eyecatchers te beschikken. Een grote, zachte bank is precies wat je nodig hebt om meer warmte aan de woonkamer te geven. 

Vloerkleed 

In een strak interieur gebruik je geen onnodige meubels of accessoires. Een vloerkleed daarentegen kan natuurlijk wel. Dit doorbreekt direct de kille sfeer. Het voelt lekker warm aan en geeft meer sfeer aan de ruimte. Je zou eventueel de strakke belijning in huis kunnen doortrekken door voor een vierkant of rechthoekig kleed te kiezen. 

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.