Drukke baan? Zo zorg je toch goed voor je kat!

Drukke baan? Zo zorg je toch goed voor je kat!

Heb je een drukke baan en een kat als huisdier? Dan maak je je misschien zorgen dat je kat wat eenzaam is. Als baasje heb je de verantwoordelijkheid om het dier een gelukkig leven te bieden. Gelukkig kun je dit op verschillende manieren doen, zelfs als je zelf druk bent. Lees je mee voor tips?

Aandacht op juiste moment

Katten zijn vrij zelfstandige dieren. Dat heb je in ieder geval mee, met je drukke bestaan ernaast. Toch is het op sommige momenten zeker belangrijk om er voor je kat te zijn. Heb je je kat bijvoorbeeld net pas in huis? Dat is voor het dier natuurlijk een spannend moment. Geef de eerste periode veel liefde aan je kat. Je helpt je kat te kalmeren met Feliway. Richt verder een relaxt plekje in voor je kat, zodat het dier zich snel thuis voelt in je huis. Die eerste momenten met je kat zijn dus belangrijk, ook om een goede band op te bouwen. Maar ook als je je kat al langer hebt, wil je het dier de nodige liefde en aandacht geven. Kom je na een lange dag thuis en merk je dat je kat al bij de deur op je staat te wachten? Dan is het zeker een moment om even te knuffelen met je lieve huisdier. Doe dit niet altijd maar gehaast, maar maak er echt even de tijd voor vrij. Ook als je ’s avonds op de bank zit is dat een goed moment om te kroelen met je kat. Daarnaast vinden veel katten het gezellig om op je bed te slapen, wat je ook kunt overwegen. Zo breng je al met al toch heel wat uren door met het dier, zelfs als je een groot deel van de dag weg van huis bent.

Vaker thuis werken

Het is geen punt als je af en toe van huis bent. Katten vinden het vaak best relaxt om zelf wat tijd door te brengen. Maar let er wel op dat je niet altijd maar weg bent, en het dier steevast alleen thuis achterlaat. Zeker als je kat ook niet zelfstandig naar buiten kan, gaat het dier zich toch wel erg vervelen. Of wordt het dier eenzaam. Misschien is het een optie om vaker thuis te werken. In het moderne werkleven is dat gelukkig steeds gebruikelijker, met name als je een kantoorbaan hebt. Gaat dat toch lastig bij jouw werk? Dan kun je bijvoorbeeld overwegen om eens in de middagpauze naar huis te gaan, om thuis te eten terwijl je er bent voor je kat. En zo zijn er nog wel meer oplossingen te vinden. Maar een thuiswerkdag is helemaal ideaal, omdat je dan gedurende de dag meerdere momentjes met je kat hebt. Laat je kat ook zeker bij je thuiswerkplekje! Sommige katten liggen maar al te graag op schoot, terwijl jij achter je computer zit. Dat moet dus zeker kunnen.

Goede verzorging

Hoe druk je ook bent, verzorg je kat in ieder geval altijd op de juiste manier. Zo heeft het dier voldoende eten en drinken nodig. Laat het water in het drinkbakje niet te lang staan, maar ververs dit regelmatig. Ook de kattenbak wil je gewoon netjes schoon houden. Door dit soort zaken bij te houden, voelt je kat zich in ieder geval op het gemak thuis. Ook als je kat regelmatig tijd in zijn eentje moet doorbrengen.

Extra kat in huis

Jij hoeft natuurlijk niet het enige maatje voor je kat te zijn. Misschien is het een idee om een tweede kat in huis te nemen! Je loopt hierbij wel het risico dat dit niet helemaal matcht, want katten blijven eigenaardige beestjes. Daarom is het vaak nog beter om al direct twee katten in huis te halen, als je weet dat je zelf heel druk bent. Maar de verzoening kan ook goed gaan als je er een tweede kat bij plaatst. Dit kun je zeker doen als je kat signalen van eenzaamheid vertoont. Je merkt dit bijvoorbeeld als je kat lusteloos is of vaak wegkruipt in hoekjes. Ook veel wassen, likken of krabben kan een signaal van eenzaamheid zijn. Je dierenarts kan eventueel meekijken om dit met meer zekerheid vast te stellen.

Geef je kat aandacht en liefde waar het kan! En verzorg het lieve dier goed. Anders is het soms een ideale oplossing om een extra kat in huis te nemen. Maar bekijk ook vooral hoe dit zit in jouw situatie.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.