a mother bottle feeding the baby she is carrying
Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Waar moet je op letten bij flesvoeding?

Je vraagt je af waar je op moet letten bij flesvoeding? Dan is de kans groot dat je de overstap wil of moet maken van borstvoeding naar kunstvoeding. Het geven van flesvoeding is niet ingewikkeld, maar er zijn wel dingen waar je op kunt letten om het zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Borstvoeding of flesvoeding

Over de keuze voor borstvoeding en flesvoeding wordt veel gezegd en geschreven. Maar laten we vooropstellen dat iedere ouder het beste wil voor zijn of haar kindje en hierin zijn eigen keuze maakt. Borstvoeding is het gezondst voor ieder kind, maar om verschillende redenen niet altijd mogelijk. Flesvoeding is dan gelukkig een betrouwbaar alternatief.

Waar moet je op letten als je begint met flesvoeding?

Wanneer je begint met flesvoeding is dat een hele verandering voor je baby. Borstvoeding kreeg het altijd bij jou als moeder. Jouw geur, stem, hartslag: alles was vertrouwd en bekend. Nu krijgt je kleintje ineens andere melk, moet het leren drinken uit een speen en wordt het soms gevoed door anderen dan mama (partner, broers/zussen, opa/oma of medewerkers van de kinderopvang).

Overstappen kost tijd
Geef je baby daarom de tijd om aan dit alles te wennen. Bouw de flesvoeding heel langzaam op en werk bij voorkeur met een schema om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dit kost doorgaans wel een paar weken. Hou daar ook rekening mee als je voor een bepaalde datum of periode helemaal overgestapt wil zijn op flesvoeding. Dan geef je jezelf en je baby genoeg ruimte om hier samen je weg in te vinden.

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste voeding?

Bedenk voordat je start goed na over welke flesvoeding je wil geven aan je baby. Zoals gezegd: veel baby’s moeten wennen aan de overstap van borstvoeding naar melkpoeder. Door nu weloverwogen te kiezen maak je de kans kleiner dat je op een later moment moet switchen naar andere melk. En je baby opnieuw moet wennen.

Standaard flesvoeding
Voor de meeste baby’s is standaard flesvoeding van koemelk, geitenmelk of sojamelk een prima optie. Daarvan is koemelk de meest bekende melkvariant, maar ook geitenmelk flesvoeding wordt steeds meer gedronken. Het is net zo veilig en voldoet aan de voedingsbehoeften.* Bovendien is er nog een prettige bijkomstigheid van geitenmelk: baby’s vinden het superlekker. De melk is mild en zacht, en valt daardoor goed in de smaak. (Tip: Kijk eens bij Kabrita voor flesvoeding van geitenmelk voor baby’s.)

Let op! Geen verse melk
Voor zowel koe- als geitenmelk geldt dat baby’s het wél mogen drinken als basis van opvolgmelk, maar nog niet vers uit een pak. Pas wanneer de leeftijd van één jaar is bereikt, kun je verse melk gaan geven aan je kindje.

Speciale flesvoeding
Sommige baby’s hebben echter ook moeite met standaard opvolgmelk. Ze spugen veel (reflux), blijven hongerig of hebben veel last van krampjes. Speciale voeding kan dan uitkomst bieden, maar overleg wel eerst met een professional of dit echt nodig is. Er kunnen ook andere redenen en daarmee andere oplossingen zijn voor de klachten, waardoor overstappen op speciale babymelk misschien niet nodig is.

Let op bij allergieën
Het kiezen van de juiste flesvoeding vraagt wat extra aandacht wanneer je baby een allergie heeft of als daar een vermoeden van is. Er wordt soms gedacht dat geitenmelk flesvoeding een veilig alternatief is voor kinderen met een koemelkallergie. Dit klopt niet. De boosdoener van de allergie, eiwit, zit namelijk ook in de melk van de geit. Weliswaar in mindere mate, maar genoeg om er last van te krijgen. Gelukkig is er speciale voeding voor kinderen met een allergie. Vraag wel eerst een (huis)arts om advies, zodat je zeker weet welke flesvoeding het beste bij jouw baby past.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een fles?

Hoewel de meeste flessen op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen te benoemen. Zo zijn er uiteenlopende modellen en worden er verschillende materialen gebruikt. Voor de fles, maar ook voor de speen. Let daarom vooral op eigenschappen die voor jou en jullie belangrijk zijn. De juiste fles is het halve werk.

Vorm:

Ø  Brede hals: makkelijk schoon te maken

Ø  Zwanenhals: zorgt dat de speen gevuld blijft met melk om verslikken te voorkomen

Ø  Afschroefbare bodem: het luchtventiel voorkomt dat je baby de speen vacuüm zuigt

Materiaal:

Ø  Kunststof: licht van gewicht, geschikt voor afwasmachine en magnetron

Ø  Glas: wat zwaarder van gewicht, duurzaam, mag in vaatwasser

Ø  Rvs: niet breekbaar, ondoorzichtbaar, mag niet in de afwasmachine

Ø  Siliconen: flexibel, geschikt voor magnetron en vaatwasser

Speen:
Ook wat betreft de speen zijn er meerdere mogelijkheden. De ene speen heeft één groot of klein gat, terwijl de andere drinkfles een speen heeft met meerdere kleine gaatjes. Het bepaalt de snelheid waarmee jouw kindje de melk binnenkrijgt en de moeite die het daarvoor moet doen.

Voor zowel de fles als de speen geldt dat het vaak een kwestie is van zelf ervaren wat het prettigste werkt voor jullie. Koop daarom in eerste instantie één fles, je kunt altijd later een andere kopen.

Je weet nu waar je op moet letten bij flesvoeding in het algemeen.

Maar misschien heb je nog een hele specifieke vraag over flesvoeding voor jouw baby. Maak dan een afspraak bij je huisarts of consultatiebureau. Zij kennen jou en jullie het best.

*Zoals voorgeschreven door de wetgeving voor alle opvolgmelk

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.