Waar let je op als je een zorgverzekering afsluit?

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe zorgverzekering af te sluiten, of vraag je je af of je bestaande zorgverzekering echt nog wel de beste keuze voor jou is? Dan is het goed om je eens in de mogelijkheden op dit gebied te gaan verdiepen. Wat bieden zorgverzekeraars aan, en wat zijn de onderlinge verschillen? Kijk daarbij niet alleen naar de kosten van de premie, maar zeker ook naar wat er precies gedekt wordt. Door deze goed met elkaar te combineren ben je vaak in staat om de voor jou beste keuze te maken.

Past de dekking bij mij?

Wil je van zorgverzekering overstappen, dan is daar vaak een goede reden voor. Misschien vind je de service niet zo prettig, bijvoorbeeld, of de kosten te hoog. Dat laatste heeft vaak een duidelijke reden. Wie te veel betaalt voor zijn zorgverzekering, betaalt vaak ook voor kostenposten die hij nooit zal maken. Een goed voorbeeld is het bejaarde echtpaar dat nog steeds uitstekend is verzekerd voor kraamhulp. Of wat dacht je van een stel zonder kinderen, of waarvan de kinderen al het huis uit zijn, dat nog steeds een hoge premie betaalt zodat orthodontie voor kinderen is meeverzekerd?

Het zal je verbazen bij hoeveel mensen dit het geval is. Mensen die waarschijnlijk allemaal wel balen van die hoge premie, maar niet in de gaten hebben hoe gemakkelijk zij hier iets aan kunnen doen. Op zoek gaan naar een verzekering die niet de kosten dekt die zij toch niet zullen maken, maar juist wel dekking biedt voor zaken waar zij waarschijnlijk wel mee te maken gaan krijgen. Dat scheelt al snel een flink bedrag per jaar.

Wat zeggen anderen?

Natuurlijk wil je ook graag een verzekeringsmaatschappij die goed werk verricht, die netjes omgaat met zijn klanten en goed bereikbaar is. Hoe weet je of dit bij de maatschappijen die je op het oog hebt het geval is? Simpel: lees de reviews. Dankzij het internet is het niet moeilijk om te ontdekken hoe een maatschappij bekendstaat. Probeer daarbij niet af te gaan op een enkele review, zeker niet als die door een klant is geplaatst die net een conflict heeft gehad. Nee, lees er een flink aantal door, zowel positieve als negatieve, en vorm je eigen oordeel.

Wat gaat het kosten?

Een premie zorgverzekering bestaat uit een vast deel, dat bij vrijwel alle maatschappijen ongeveer gelijk is (al kan het wel een paar euro schelen in de maand) en een deel waarmee de extra dekkingen worden vergoed. Probeer voor je een keuze maakt van de verzekeringen die passen bij de dekking die jij zoekt goed de kosten met elkaar te vergelijken. Omdat de dekkingen onderling soms iets verschillen kan dat lastig zijn, maar vergelijkingssites kunnen je hierbij soms een handje helpen. Heb je al deze stappen doorlopen, dan is de kans groot dat je de verzekering gevonden hebt die perfect bij jou en je situatie past.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.