man with hands on his abdomen suffering after eating too much
Photo by Tanja Nikolic on Pexels.com

Last van buikpijn? Dit kunnen oorzaken zijn

Voor een deskundig advies verwijzen we je door naar je huisarts. Alleen dat wil niet zeggen dat je al even vooruit kunt kijken. Wil je gewoon lezen over de mogelijk oorzaken van buikpijn? Dan heb je wellicht iets aan onderstaande opsomming van de mogelijke oorzaken van buikpijn. 

Verkeerd eten

Als je vet eet, kun je daar buikpijn van krijgen. Vet eten zorgt meestal voor buikpijn bovenin de buik. Het kan ook zijn dat je te snel of te veel gegeten hebt. Vaak heb je dan een opgeblazen gevoel of je hebt last van winderigheid.

Buikgriep

Buikpijn kan ook een teken zijn dat je een buikgriep onder de leden hebt. Buikgriep wordt veroorzaakt door een virus. Het hoeft dus niet direct te zijn dat je iets verkeerds hebt gegeten. Bij buikgriep heb je vaak diarree en moet je overgeven. 

Stress

Je kunt ook buikpijn door stress krijgen. Bij stress heb je een hogere hartslag en heb je meer adrenaline. Dat zorgt ervoor dat er naar de darmen minder bloed gaat. Het gevolg hiervan is dat de darmen trager gaan werken. Dit kan vervolgens dan zorgen voor bijvoorbeeld voor een opgeblazen buik of verstopping.

Verstopping of diarree

Verstopping en diarree kan door stress komen. Er zijn andere mogelijke oorzaken. Te weinig water drinken kan ook voor verstopping zorgen. Dan wordt de ontlasting harder en dat maakt de stoelgang minder prettig. Diarree kan ook door bepaald eten komen. Met name te veel suiker zorgt vaak voor diarree. Wil je hiervan af? Dan is het slim om te minderen met de hoeveelheid fructose die je consumeert.

Voedselvergiftiging

Behalve ongezond eten, kan een voedselvergiftiging zorgen voor buikpijn. Veelal treedt dit vrij plotseling op. Eerst heb je buikpijn of buikkrampen, vervolgens ben je misselijk en moet je wellicht overgeven. Ook diarree en duizeligheid komt voor.

Blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking voel je als relatief plotselinge pijn rechts in de onderbuik. De pijn wordt steeds erger, vaak is de temperatuur iets hoger (37,5 of zelfs koorts) en je voelt je ziek. Hierbij is misselijkheid en overgeven mogelijk en heb je geen zin in te eten. Bij blindedarmontsteking is het belangrijk dat je trouwens meteen actie onderneemt. Bel dus de huisarts direct of ga naar de huisartsenpost.

Disclaimer: dit artikel is met de grootste zorgvuldigheid geschreven, maar voor een juist diagnose en behandeling raden wij aan om contact op te nemen met je huisarts. Er zijn namelijk nog meer oorzaken en symptomen voor buikpijn.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.