scheidingsbemiddelaar
/

Hoe kan een scheidingsbemiddelaar helpen?

Een scheidingsbemiddelaar of mediator, je hebt er vast wel eens van gehoord als je op zoek was naar informatie over je scheiding. Maar wat doet een scheidingsbemiddelaar nou precies? Kort samengevat: een mediator probeert de beste oplossing te vinden voor jou en je ex-partner omtrent veel verschillende zaken. Dit zijn vaak bemiddelaars die hier speciaal voor opgeleid, of het is een advocaat die is gespecialiseerd in bemiddeling. In dit artikel vertellen we je wanneer het handig is om een mediator in te schakelen.

De communicatie verloopt stroef

Een van de meest voorkomende problemen is dat de communicatie vastloopt tussen beide partijen. Er wordt geen progressie meer geboekt en de scheiding wordt niet afgerond. Erg verstandig dus om op dat moment een onafhankelijke partij erbij te betrekken. Een scheidingsbemiddelaar zal met beide partijen gaan praten en kan zo ontdekken waar het spaak loopt. Deze punten zal hij aan jullie voorleggen in een gezamenlijk gesprek. De mediator leidt het gesprek in goede banen, waardoor het niet weer vast zal lopen en de situatie niet escaleert.

Onenigheid over een kwestie

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de communicatie prima verloopt, maar er is een struikelblok waar jullie het maar niet over eens worden. Zo zijn jullie het misschien niet eens over het bedrag van de alimentatie, de omgangsregeling met de kinderen of een ander juridisch aspect. Ook hierbij kan een mediator helpen. Wederom zal de bemiddelaar jullie helpen in de communicatie. Maar in dit geval zal hij ook verder met jullie bespreken wat er wettelijk geregeld moet worden voor de kinderen en hierbij zal hij beide partijen eraan herinneren dat het ook in het belang van de kinderen is om dit op de juiste manier af te ronden. Uiteindelijk zal de mediator een tussenweg in de wensen van jou en je ex-partner proberen te vinden.

De voordelen van mediation

Het is inmiddels duidelijk waarvoor je een mediator bij scheiding kan inschakelen. Hier zijn nog een keer de belangrijkste voordelen op een rij. Bemiddeling zorgt ervoor dat beide kanten van het verhaal gehoord worden en dat er een passende oplossing voor wordt gevonden. De communicatie zal beter verlopen en eventuele conflicten kunnen in de kiem gesmoord worden. Daarnaast is het financieel veel aantrekkelijker dan een jarenlange juridische procedure. Bovendien is een goede communicatie tijdens de bemiddeling ook een goed startpunt voor alle toekomstige communicatie. Door duidelijke regels en afspraken op te stellen zal het spanning en onzekerheid wegnemen bij beide partijen en uiteraard ook voor de kinderen.

MfN mediator

Ben je na dit artikel ervan overtuigd dat het misschien toch verstandig is om een bemiddelaar in te schakelen? Geadviseerd wordt dan om op zoek te gaan naar een geregistreerd MfN mediator. Dit is een kwaliteitsnorm waarvoor jaarlijks bijscholingscursussen verplicht zijn. Wanneer een scheidingsmediator deze titel heeft, betekent dit dat er gewerkt wordt via een hoge kwaliteitsstandaard en weet je zeker dat je bij de juiste zit. Uiteraard is het naast de kwaliteiten ook belangrijk dat er een goede klik is.