Tomaten ontvellen: Slimme trucs om het snel te doen

Heb je wel eens van ontvelde tomaten gehoord? Of heb je dit wel eens nodig gehad voor een recept? Je kunt tomaten zonder vel voor veel verschillende recepten gebruiken. Het is helemaal niet moeilijk om zelf tomaten te ontvellen! Wij leggen uit hoe het moet en wat je er mee kunt maken!

Hoe ontvel je tomaten

Hoe goed de kwaliteit van tomaten uit blik of een tomatensaus uit blik ook is, er gaat niks boven verse tomaten. Verse tomaten zijn heerlijk voor in een pastasaus of voor een soep. Omdat je het heel gemakkelijk thuis kunt doen, zijn hier drie tips voor het ontvellen van tomaten.

1.Blancheren

Dit is waarschijnlijk de bekendste manier om tomaten te ontvellen. De eerste stap is een pan water aan de kook brengen. Dit kan ook in een waterkoker. Snijd vervolgens de kroontjes uit de tomaten en maak met een scherp mes een kruisje aan de onderkant. Vul ook een kom met ijswater. Leg de tomaten dan in de pan of schaal met kokend water en laat ze hier ongeveer één minuut in liggen. Haal ze er dan uit en leg ze in het ijswater. Laat ze een tijdje afkoelen. Hierna kun je met gemak de velletjes eraf halen. Een nadeel hiervan is dat je in porties moet werken omdat de tomaten niet te lang mogen koken.

2.Roosteren

Deze manier zorgt niet alleen voor het ontvellen van de tomaten, maar geeft de tomaten ook nog eens heel veel extra smaak. Ben je van plan om een saus of soep te maken, dan is dit een goede optie. Verwarm je oven voor op 200-220 graden en snijd de tomaten doormidden. Snijd ook hier de kroontjes eruit. Leg ze vervolgend op de gesneden kant op de bakplaat of in een ovenschaal. Laat ze vervolgens 15-20 minuten roosteren in de oven. Haal ze eruit als je de velletjes donker ziet kleuren. Laat ze nog even afkoelen en trek dan de velletjes eraf. Dit kun je, mocht je dat hebben, doen met een keukenpincet.

3.In de diepvries

De laatste manier is een heel makkelijke, maar wel een tijdrovende. Doe alle tomaten in een diepvries zak en leg ze voor ongeveer 6 uur in de vriezer. Haal ze vervolgens ongeveer 10 minuten voordat je ze nodig hebt uit de vriezer. Je kunt met een scherp mes de velletjes er meteen aftrekken.

Recept voor pastasaus met ontvelde tomaten

Wat kun je dan maken met de tomaten zonder vel? Nou, deze heerlijke pastasaus! Wij geven je hier het recept voor een overheerlijke pastasaus voor vier personen.

Ingrediënten

  • 6 gepelde (grote) tomaten
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rood pepertje
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Verse basilicum en peterselie
  • Gedroogde oregano en gedroogde tijm (snufje)
  • 100 gram wortel
  • Snuf peper en zout

Bereiding

Snipper de ui en fruit deze aan in een grote pan. Voeg hier ook de fijngehakte knoflook en het pepertje aan toe en bak dit mee. Snijd vervolgens de wortel in kleine stukjes en bak ook deze mee. Snijd de gepelde tomaten in stukjes en voeg deze toe aan de pan. Bak dit allemaal mee en voeg vervolgens de verse en gedroogde kruiden toe en een snuf peper en zout. Het is de bedoeling dat de tomaten echt een saus worden. Dus druk grote stukken plat met een spatel of lepel. Wil je dat de saus helemaal glad is? Haal dan de staafmixer erdoor.

Wat kun je nog meer met tomaten?

Waarschijnlijk ken je het wel, koop je een tros tomaten voor een recept blijft de helft over. Zonde om deze tomaten weg te gooien, dus daarom geven wij hier tips wat je met de leftovers kunt maken.

Pan con tomate

Als je weleens op vakantie gaat naar Spanje, dan ken je dit heerlijke simpele gerecht zeker. Een stuk geroosterd brood met rijpe tomaten een beetje knoflook, olijfolie en een snuf zeezout. Zo simpel kan het zijn! Het is voor dit gerecht belangrijk dat alle ingrediënten van goede kwaliteit zijn. Omdat je zo weinig ingrediënten gebruikt, wil je wel dat ze goed van smaak zijn. Ga daarom voor goede rijpe tomaten, een goede extra vierge olijfolie en een lekker stuk brood. Zo maak je het: pel de knoflooktenen, maar laat ze wel heel. Smeer vervolgens met de knoflook over het geroosterde brood, totdat de knoflook helemaal op is. Leg vervolgens blokjes tomaten op het brood en besprenkel met olijfolie en zout. Voilà, een heerlijke Spaanse maaltijd!

Sauce vierge

Als je nog veel tomaten overhebt, is een sauce vierge maken altijd een goed idee. Deze heerlijke dressing gaat goed samen met vis, kip en ook met pasta. Je maakt deze saus met rijpe tomaten, citroen, veel verschillende kruiden (verse basilicum, koriander, dragon, bieslook, peterselie), knoflook en extra vierge olijfolie. Meng alles door elkaar en je hebt een heerlijke lichte zomerse saus.

Panzanella

Nog zo’n recept dat altijd lekker is. Dit gerecht kun je bijna overal bij eten en is heel gemakkelijk om te maken. Waarschijnlijk heb je alle ingrediënten hiervoor wel in huis. Wat heb je nodig?

  • Oud brood of focaccia of ciabatta
  • In blokjes gesneden rijpe tomaten
  • Witte wijnazijn
  • Extra vergine olijfolie
  • Peper en zout
  • Verse basilicum
  • Italiaanse smaakmakers zoals, ansjovis, rode ui, kappertjes, gegrilde paprika, olijven etc.

Wat zo fijn is aan dit gerecht is dat het niet uitmaakt als je iets niet in huis hebt. Heb je bijvoorbeeld geen ansjovis? Geen probleem! Gebruik kan iets wat je wel in huis hebt! Meng de gesneden tomaten met de andere ingrediënten door elkaar en giet er een flinke scheut olijfolie overheen. Dit is genieten op zijn Italiaans!