Muizen en/of ratten in huis? Ontdek de tekenen en neem direct maatregelen

Wie last heeft van ratten of muizen in huis, heeft dat meestal wel al gemerkt. Er verschijnen opeens kleine keuteltjes of er ligt aangevreten voedsel in huis. Het zijn allemaal tekenen dat er zich muizen of ratten in huis bevinden. Het is goed om het verschil tussen beide beestjes te kennen en te weten waaraan je een plaag herkent. De dieren komen vooral vaak voor in gevallen waar niet goed schoongemaakt wordt. Het niet laten slingeren van eten is de belangrijkste manier om de diertjes buiten het huis te houden. Ze komen namelijk af op voedsel.

Tekenen muizen en ratten herkennen

Wanneer er signalen zijn dat men last van muizen en ratten in huis heeft, is het belangrijk om de signalen te herkennen. De belangrijkste eerste stap is dat er keutels in huis te vinden zijn. Aan de grootte van de keutels is al goed te zien of het om muizen of ratten gaat. Een muizenkeutel is over het algemeen zo’n drie tot acht millimeter lang en lijkt op hagelslag. Rattenkeutels zijn veel groter en dikker en lijken op bananen. Daardoor is het al gemakkelijker om te constateren of het gaat om muizen of ratten.

Daarnaast liggen muizenkeutels vaak verspreid door het hele huis, terwijl rattenkeutels meer in hoopjes liggen. Natuurlijk is er ook een grote kans dat je zelf een keer oog in oog komt te staan met een rat of muis. Over het algemeen is de kans op het tegenkomen van ratten groter, omdat de dieren minder bang zijn dan muizen. Bovendien zijn muizen ook een stuk kleiner. Ook valt op dat er aangebroken etenswaren in huis liggen of dat er smeersporen te zien zijn.

Muizen uit de woning krijgen

Bij het muizen bestrijden is het belangrijk om meteen wat maatregelen te nemen. De dieren komen vaak naar binnen aan de hand van gaten en kieren in de woning. Een muis kan al in een kier van 5 millimeter naar binnen kruipen. Het is daarom belangrijk om dergelijke weggetjes af te sluiten met kit, staalwol of andere materialen. Kijk ook of er gaten en kieren aan de buitenkant van de woning zijn. Controleer bijvoorbeeld de buitenmuur en check de aanwezigheid van composthopen of tuinhuisjes. De dieren komen graag in de buurt van composthopen, omdat daar eten te vinden is.

Ratten bestrijden

Blijkt het om een rat te gaan? Dan is ratten bestrijden de beste optie om de dieren uit huis te krijgen. Dat begint bij het dichtmaken van luchtgaten, maar ook het verwijderen van eten rondom de woning. Bewaar voedsel daarom altijd in afsluitbare bakken en maak dierenverblijven zoals kippenhokken dicht met fijnmazig gaas. Ratten komen namelijk af op kippen en eenden. Voorkom ten slotte de opslag van openhaardhout of snoeiafval.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.