Last van tandsteen? Dit kun je er het beste tegen doen

Eén van de meest gehoorde feedback van tandartsen is dat ze vinden dat mensen beter tandsteen moeten voorkomen. Op het moment dat tandsteen zich namelijk te lang gaat nestelen, kan het schadelijk zijn voor je tanden en ernstige problemen tot gevolg hebben. Benieuwd wat tandsteen is, wat je er het beste tegen kunt doen en hoe je ervoor zorgt dat je het in de toekomst voorkomt? Wij geven tips.

Tandsteen uitgelegd

De meeste mensen weten niet wat tandsteen eigenlijk precies is. Dat is ook helemaal niet gek, want wanneer je gene tandarts of mondhygiënist bent van beroep weet je waarschijnlijk niet wat tandplak precies inhoudt. Daarom is het goed om te weten dat tandsteen eigenlijk hard geworden tandplak is. Tandplak bevindt zich in je hele gebit, aan de voor- en achterkant van je tanden en kiezen en alles ertussen. Doordat het transparant is kun je het met het blote oog eigenlijk niet zien. Het wordt veroorzaakt door etensresten die achterblijven in je mond. Dat betekent dat je eigenlijk altijd met tandplak te maken hebt. Als je tandplak niet goed genoeg verwijderd, wordt het hard en verandert het in tandsteen. En laat dát nou net schadelijk zijn voor je tanden.

woman with silver and yellow hoop earrings

Tandsteen voorkomen

Tandplak is moeilijk te voorkomen, daar heb je nou eenmaal last van als je eet, en dat doen we allemaal. Tandsteen kun je daarentegen wel voorkomen. Dit kun je het beste doen door minimaal twee keer per dag goed en grondig te poetsen (ook op de plekken waar je normaal niet zo goed bijk unt). Ook werkt flossen heel goed bij het voorkomen van tandsteen, omdat je zo ook op de plekken komt waar je met een tandenborstel niet goed bijkomt, zoals de plekken tussen tanden en kiezen. Een heel handig apparaat wat je hiervoor kunt gebruiken is een waterflosser. Ook stoken, met tandenstokers, is een goede manier om tandsteen te voorkomen. Hiermee verwijder je tandplak namelijk zelfs uit de kleinste hoekjes en voorkom je dat etensresten en bacteriën zich ophopen in de ruimte tussen je tanden in.

Tandsteen grondig verwijderen

Als tandsteen eenmaal gevestigd is, dan moet het verwijderd worden om de conditie van de rest van je tanden goed en gezond te houden. Dit kan een mondhygeniest voor je doen, maar kan ook gedaan worden met een professionele tandsteenverwijderaar. Dit zal uiteindelijk het grootste effect geven. Ben je echter geen professional, ga dan niet zomaar aan de slag met het apparaat. Sowieso is het verstandig om je van tevoren goed in te lezen over het product, zodat je precies weet waar je het wel en niet voor kunt gebruiken, en vooral: hoe.

Extra tips

Tandsteen kun je ook voorkomen door een aantal andere zaken. De vorming van tandplak wordt bijvoorbeeld gestimuleerd door suiker-rijke voeding en zetmeel. Deze voedingsstoffen zou je dus meer kunnen voorkomen en minder eten om tandplak te voorkomen. Daarnaast helpt voldoende water ook bij het voorkomen van tandplak. Wist je dat zelfs stress kan bijdragen aan het aanmaken van tandsteen? Te veel stress is natuurlijk nooit goed, maar het helpt zelfs bij het behouden van een goede conditie van je mond en tanden!