Hoe krijg je secondelijm van je handen en kleding?

Secondelijm is een fantastisch product om van alles mee vastlijmen. Maar wat als deze superlijm op je kleding komt of op je huid? Al doe je nog zo voorzichtig, knoeien met lijm is zo gebeurd. Met deze trucs verwijder je binnen een mum van tijd secondelijm van je handen of uit je kleding.

4 Tips om secondelijm van je huid te verwijderen

Er is niks frustrerender tijdens het gebruiken van secondelijm, dan dat je vingers aan elkaar vast plakken of de tube aan je vingertoppen geplakt zit. Dus, hoe verwijder je eenvoudig secondelijm van je handen?

#1 Zeep (eventueel met azijn)

De meest voor de hand liggende manier om secondelijm van je vingers te verwijderen, is door goed je handen te wassen met zeep en lauwwarm water. Lukt het niet om de lijm van je handen te wassen? Voeg dan een beetje koude azijn toe. Blijft er nog een klein restje achter? Verwijder deze dan eenvoudig met een nagelvijl.

#2 Nagellakremover met aceton

Is de secondelijm op je huid al helemaal opgedroogd en hard? Gebruik dan nagellakremover op basis van aceton of pure aceton, mocht het er niet vanaf gaan. Je kunt secondelijm verwijderen door wat nagellakremover op de lijmplek te druppelen en het een paar seconden in te laten trekken.  Let wel op met pure aceton, aangezien dit geen aangename stof is. Gebruik daarom maar een kleine hoeveelheid en was je huid grondig af met warm water en zeep.

#3 Wasmiddel

Een andere manier om secondelijm van je handen te verwijderen, is met behulp van wasmiddel. Maak een sopje van vloeibaar wasmiddel en warm water en stop hier enige tijd je handen met opgedroogde secondelijm in. Na een paar minuten is je huid weer zo goed als nieuw! Het kan zijn dat je hier droge handen van hebt gekregen, smeer daarom je huid in met een hydraterende crème.

#4 Boter

Je denk misschien ‘boter?’. Dit is een goede oplossing, omdat secondelijm moeilijk hecht op vette oppervlakken. Je kunt de lijm snel verwijderen door wat roomboter of margarine op de plek met opgedroogde secondelijm te smeren. Dit is ideaal voor mensen met een gevoelige huid. Bij deze methode is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet nadat de lijm je huid heeft geraakt.

Trucs om secondelijm van je kleding te verwijderen

Je kent het vast wel. Kinderen die vrolijk aan een nieuw knutselproject beginnen en vervolgens evenveel lijm op de mouw van hun trui hebben zitten, als op het kunstwerk zelf. Wellicht heb je zelf te veel lijm gebruikt en zijn er vlekken op je kledingstukken gekomen. De vraag is dan, hoe kun je de secondelijm uit de stof verwijderen? Het is belangrijk niet gelijk je kleding in de wasmachine te gooien, de lijm gaat zich dan hechten aan het textiel. We geven je enkele trucs die de kans vergroten om de secondelijm helemaal uit je kleding te krijgen.

#1 Secondelijm met aceton verwijderen

Ook bij kleding kan je aceton gebruiken om de secondelijm te verwijderen. Natuurlijk niet te veel, want dan is de kans op verkleuring van het textiel erg groot. Om de lijm van je kleding te verwijderen, schraap je eerst het grootste deel van de lijm voorzichtig met een klein mesje of een schraper. Probeer vervolgens met aceton voorzichtig het restant te verwijderen. Zorg ervoor dat de aceton alleen de lijmresten raakt en niet het kledingstuk. Dit kan witte, vervaagde vlekken op je kleding opleveren. Onthoudt dat producten met aceton alleen gebruikt mogen worden op textiel van natuurlijke vezels, zoals wol of zijde.

#2 Zonder aceton secondelijm verwijderen

Een product zonder aceton is aanzienlijk beter en veiliger voor je kleding. Een alternatief voor producten met aceton is daarom lijmverwijderaar. Door een paar druppels lijmverwijderaar op de lijmresten aan te brengen en ze een paar minuten in te laten werken, verandert de structuur van de lijm in een soort siroop/stroop, die gemakkelijk te verwijderen is. Gebruik voor het verwijderen een tandenborstel of schraper.

#3 Gebruik natuurlijke producten

Mocht je geen lijmverwijderaar bij de hand hebben en gebruik je liever geen aceton? Dan kun je ook natuurlijke producten gebruiken. Door het gebruik van citroensap kun je bijvoorbeeld secondelijm verwijderen, aangezien lijm oplost door het zuur in het sap. Je kunt ook plantaardige olie, zoals olijfolie, gebruiken om de secondelijm van het oppervlak te verwijderen. Doe wat olie op een doek en wrijf over de getroffen plek tot de lijm loslaat. Een derde optie is het schoonmaken met warm water en zeep.

Voorkomen is altijd beter

Aangezien het veel werk kost om lijm weer te verwijderen, is het beter om het te voorkomen. Gebruik daarom beschermende kleding welke vies mag worden. Dit voorkomt dat je lijmresten moet verwijderen uit je kleding of van je huid.