De meest voorkomende stoffen voor vrouwelijke nachtkleding

De geliefde pyjama is er in verschillende soorten en maten. Met keuze uit veel verschillende maten, patronen, stoffen en modellen is de keuze soms overweldigend. Voor welke moet je kiezen? In deze blog bespreken we welke stoffen het meest worden gebruikt voor nachtkleding. Alles over deze stoffen lees je in deze blog. Zo kun je zeker een weloverwogen keuze maken!

Katoen

Katoen is een zachte, eencellige vezel. Deze vezel groeit uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant. Nadat de katoen geoogst is, word de katoen gespannen tot draad. Hierna gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Katoen wordt al duizenden jaren gebruikt om stof van te maken. Onderzoekers denken zelfs dat katoen in 12.000 vóór christus al gebruikt werd door Egyptenaren. Vroeger werd katoen met de hand geoogst, maar tegenwoordig gebeurt dit vrijwel alleen nog maar met machines. Kleding van katoen is niet alleen zacht, het is ook luchtdoorlatend en snel drogend. Voor nachtkleding zijn dit goede eigenschappen, omdat dit meewerk aan een goede nachtrust waarbij je makkelijk in slaap kan komen.

Modal 

Modal is een textiel dat gemaakt wordt uit modalvezels. Deze vezels worden verkregen uit de natuurlijke grondstof cellulose, wat in berkenhout zit. Deze vezels worden wel gezien als kunstmatige vezels. De bedoeling van deze vezels was om ze zo veel mogelijk op katoen te laten lijken. De voordelen van modal zijn dat het 50% meer vocht kan opnemen dan katoen, het lang meegaat, lang haar kleur behoudt en niet krimpt. Ook is de stof gemakkelijk te verven, waardoor er minder chemicaliën en energie nodig zijn dan bij het verven van bijvoorbeeld katoen. Naast deze voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan modal. Zo kan het materiaal kreuken en rekt de stof sneller uit dan andere stoffen. 

Viscose

Een andere stof die veel gebruikt wordt bij het maken van nachtkleding is viscose, ook wel kunstzijde of rayon genoemd. Dit half-synthetisch materiaal wordt gemaakt van een stroperige vloeistof wat uit houtpulp komt (cellulose).  Deze stroperige vloeistof wordt vervolgens met meerdere chemische goederen behandeld. Uiteindelijk krijg je na deze behandeling de stof viscose. Een groot voordeel van viscose is dat het licht en zacht van stof is, waardoor het erg comfortabel draagt. Het lijkt veel op zijde, waardoor veel mensen het een luxe uitstraling vinden hebben. De stof ademt goed en blijft bij warm weer ook luchtig aanvoelen. Eén van de nadelen van viscose is dat het zijn sterkte verliest, waardoor de kans op scheuren een stuk groter is. Daarnaast is de stof niet elastisch, kan de stof krimpen en is het kreukgevoelig. 

Met al deze verschillende keuzes in stoffen voor nachtkleding wordt het natuurlijk moeilijk kiezen welke stof nu geschikt is. Daarnaast moet er nog worden gekozen welke nachtkleding het best bij je past. Ga je voor bijvoorbeeld een nachtjapon, of toch voor een ander soort nachtkleding. Kortom, nog genoeg om over na te denken bij het kiezen van comfortabele nachtkleding.