Wijn decanteren wanneer doe je het en hoe werkt het

Wijn decanteren: wanneer doe je het en hoe werkt het?

Bestel je vaak een rood wijntje als je uit eten gaat? Dan heb je vast weleens gezien dat de sommelier de wijn eerst in een karaf giet voor hij hem serveert. Dit noemen we decanteren. Als je thuis ook regelmatig rode wijn drinkt, doe je dit misschien niet. Jammer, want het komt de smaak en geur van wijn vaak ten goede. In deze tekst vertellen we je daarom wanneer je wijn decanteert en hoe het werkt. Hierdoor kun je het straks thuis ook doen.

Wat is decanteren?

Bij decanteren wordt wijn overgeschonken in een karaf. Er zijn twee belangrijke redenen waarom dit gebeurt. Om te beginnen wordt wijn gedecanteerd om de droesem van de wijn te scheiden. Decanteren zorgt ervoor dat dit bezinksel in de fles achterblijft, zodat het niet in je wijnglas terechtkomt. Daarnaast wordt wijn gedecanteerd om het in aanraking te laten komen met zuurstof. Dit zorgt ervoor dat de aroma’s zich beter ontwikkelen.

Wanneer decanteer je wijn?

Sommige wijnen gaan beter smaken door ze te decanteren, maar dit geldt niet voor iedere wijn. Het is in ieder geval aan te raden bij oudere en complexere wijnen, zoals een klassieke Bordeaux wijn. Zo’n wijn heeft vaak jarenlang gerijpt en dat zorgt voor de vorming van droesem. Ook bij sommige jonge, stevige wijnen kan het slim zijn om te decanteren. Heb je bijvoorbeeld een krachtige rode wijn met veel tannines? Dan komen de aroma’s beter tot hun recht en is de smaak beter in balans als je hem voor het serveren overgiet in een karaf.

Hoe werkt decanteren?

Als je nog niet eerder wijn gedecanteerd hebt, weet je misschien niet precies hoe je dit aanpakt. Geen paniek, want het is vrij makkelijk. Je moet er alleen wel wat geduld voor hebben. Zet de fles om te beginnen een paar uur of een dag voor serveren rechtop. Het bezinksel zakt zo naar de bodem. Open de fles rustig, zodat de droesem zich niet opnieuw door de wijn verspreidt. Schenk de wijn vervolgens langzaam en gelijkmatig over in de karaf. Houd de fles hierbij schuin. Laat het laatste beetje wijn in de fles achter, zodat het bezinksel niet in de karaf terechtkomt.

Hoelang moet een wijn ademen?

Heb je de wijn gedecanteerd? Laat hem dan eerst enige tijd ademen voor je hem serveert. Hoe lang je dit doet, hangt van de wijnsoort af. Bij oude wijnen is 20 tot 30 minuten vaak al genoeg, want je wilt niet dat de aroma’s verloren gaan. Een jonge, krachtige Amarone wijn kun laat je het liefst een tot twee uur ademen. De smaken en aroma’s komen dan beter tot hun recht.

Moet je witte wijn ook decanteren?

Decanteren gebeurt vooral bij rode wijnen, maar bij sommige witte wijnen kan het ook zinvol zijn. Zo heeft het bij volle, houtgerijpte witte wijnen bijvoorbeeld een positief effect op de smaken en aroma’s. Waak er alleen wel voor dat de witte wijn niet te warm wordt tijdens het decanteren, want dit kan hem juist minder lekker maken.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.