/

Verminder je stress: De wetenschap achter ontspannende activiteiten

Het is geen geheim dat stress een negatief effect kan hebben op onze gezondheid. Langdurige stress kan leiden tot een verhoogd risico op hartziekten, slapeloosheid, depressie, en nog veel meer. Gelukkig zijn er veel manieren om stress te verminderen en te ontspannen. Maar wat gebeurt er eigenlijk in ons lichaam als we ontspannen? En waarom werken bepaalde activiteiten zo goed tegen stress? Laten we de wetenschap achter enkele ontspannende activiteiten onthullen.

1. Wandelen in de natuur

Volgens meerdere onderzoeken heeft de natuur een kalmerend effect op onze geest. Dit effect wordt veroorzaakt door een combinatie van frisse lucht, rustgevende geluiden en mooie uitzichten. Deze elementen helpen ons om ons te concentreren op het hier en nu, in plaats van te piekeren over het verleden of te zorgen over de toekomst. Bovendien zorgt de lichamelijke inspanning van het wandelen ervoor dat ons lichaam endorfines aanmaakt. Deze ‘gelukshormonen’ verminderen de stress en verbeteren de stemming.

2. Meditatie

Meditatie is een andere geweldige manier om stress te verminderen. Diverse studies hebben aangetoond dat regelmatige meditatie het cortisolniveau in ons lichaam kan verlagen. Cortisol is het hormoon dat ons lichaam aanmaakt als reactie op stress. Daarnaast versterkt meditatie de prefrontale cortex van de hersenen, het deel dat verantwoordelijk is voor rationeel denken. Dit helpt ons om beter met stressvolle situaties om te gaan.

3. Yoga

Yoga is niet alleen goed voor ons lichaam, maar ook voor onze geest. De combinatie van fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie in yoga kan de productie van stresshormonen verminderen en het parasympathisch zenuwstelsel stimuleren, ook wel bekend als ons ‘rust en verteer’-systeem. Dit leidt tot een gevoel van ontspanning en welzijn.

4. Een weekendje weg

Een korte vakantie of ‘staycation’ kan ook helpen om stress te verminderen. Door even weg te zijn van onze dagelijkse routine en verantwoordelijkheden, geven we onszelf de kans om echt te ontspannen en bij te komen. Ook hier speelt de natuur een belangrijke rol. Een weekendje weg in een wellnesshotel op het platteland, bijvoorbeeld, kan wonderen doen voor je stressniveau. Het geeft je niet alleen de kans om te genieten van ontspannende faciliteiten zoals een spa of zwembad, maar ook om de rust en vrede van de natuur te ervaren.

Stressvermindering is niet iets wat je één keer hoeft te doen, het is  een voortdurend proces waar je echt aandacht aan mag besteden gedurende de week. Het integreren van ontspannende activiteiten zoals wandelen in de natuur, mediteren, yoga, of af en toe een weekendje weg in je routine toevoegen kan een ontzettend groot verschil maken in hoe jij je voelt.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.