Hoe zorg je het beste voor je dierbaarste apparaat?

Nog niet zo lang geleden dachten mensen prima zonder mobiele telefoon te kunnen: het is leuk om daar tv-beelden van terug te kijken. Inmiddels is de smartphone echter niet meer weg te denken uit ons leven. Behalve ermee bellen, gebruiken we hem ook om te appen, te sms’en, te internetten en via diverse apps allerlei persoonlijke zaken bij te houden. Dus ja: de mobiele telefoon is ons heel dierbaar. Maar denk je er wel eens over na op welke manier je hem goed kunt verzorgen, zodat hij zo lang mogelijk mee gaat?

Hoesje en/of protector?

Een eerste stap die je meteen bij aanschaf kunt zetten, is het kopen en direct in gebruik nemen van een telefoonhoesje. Er zijn verschillende soorten. Het ene hoesje, een backcover, beschermt alleen bijvoorbeeld de achterkant en zijkanten van jouw smartphone. Het andere hoesje zit om het hele toestel heen, met een soort flap die je openklapt als je je telefoon wil gebruiken. Ben je bijvoorbeeld de nieuwe eigenaar van een iPhone 15, dan is een iPhone 15 Pro hoesje een goed idee. Vind je dat niet handig? Kies dan in ieder geval voor een screenprotector. Dat is een bescherming van de gevoelige voorkant van jouw telefoon en voorkomt krasjes en bij een val zelfs flink breuken. De kwaliteit hiervan is in de loop van de tijd erg vooruit gegaan: je ziet nauwelijks meer dat er een laagje is aangebracht.

Ook een schoonmaakbeurt voor je smartphone

Eigenlijk is het gek dat we er niet zo snel aan denken, maar ook je mobiele telefoon mag zeker eens worden schoongemaakt. Want wat denk je bijvoorbeeld van het aantal bacteriën dat zich op het display nestelt? Sowieso ligt je smartphone regelmatig open en bloot op tafel en trekt hij dus ook stof aan. Wil je de levensduur van je telefoon verlengen? Begin dan met het wassen van je handen en schakel het toestel uit. Gebruik een beeldschermreiniger (of afwasmiddel of een ander veilig product) om het display schoon te vegen. Je zal later, na het weer inschakelen, zien hoe helder je zicht op berichten en foto’s wordt. De ingangen van je telefoon kan je bijvoorbeeld schoonmaken met een paperclip met plakband. Dat laatste voorkomt beschadigingen en helpt vuil mee naar buiten te trekken. Maak zeker ook de achterkant en een eventueel hoesje lekker schoon en fris.

De levensduur van de batterij vervangen

Sommige mensen gebruiken hun telefoon zoveel dat de batterij regelmatig (bijna) leeg is. Eigenlijk is dat niet goed: het is beter om de batterij op te laden als hij minder dan 20% aangeeft. Is je telefoon opgeladen? Haal de stekker dan uit het stopcontact, zo niet dan wordt er continu energie in het toestel gepompt terwijl dat geen enkele zin heeft. ’s Nachts opladen (wat heel veel mensen doen) is dus niet zo’n goed idee. Zorg er ook voor dat je telefoon niet in de hete zon ligt. Extreme kou is trouwens ook niet echt goed voor de kwaliteit van de batterij.

Langer telefoonplezier

Als je bovenstaande tips opvolgt, heb je gegarandeerd langer probleemloos bel- en ander plezier bij het gebruiken van jouw smartphone.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.