5 Beste Lesbische Boeken

In een heteronormatieve wereld is het soms hartstikke moeilijk om als homoseksuele persoon een gelijke te vinden. Zo moet je jezelf vaak verantwoorden wanneer je wordt gevraagd: “heb je nou al een vriend?”. Niet omdat je geen relatie hebt en bang bent voor altijd alleen te blijven, maar omdat je misschien een vriendín hebt. Is die optie uitgesloten ofzo?! Enfin. Val je als vrouw op vrouwen dan kan het zomaar zijn dat je jezelf kunt identificeren met verschillende soorten dingen in de populaire cultuur. Denk aan series als Anne+, of podcasts zoals Damn, Honey. Op zoek naar wat lesbisch-vriendelijk boeken? Wij hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet.

Onderhuids – Suzanne Gerding

Veel mensen zijn jaloers op Floor, die voor de buitenwereld het ideale leven lijkt te leiden. Ze is gelukkig getrouwd met een hele lieve man en heeft een fijn gezinnetje met twee dochters. Daarnaast heeft ze haar eigen psychologiepraktijk en lijkt het haar allemaal voor de wind te gaan. Toch lijkt Floor steeds vaker te denken aan een keuze die ze negen jaar geleden gemaakt heeft, en hoe anders haar leven had kunnen zijn als ze een andere beslissing had genomen. Ze besluit op zoek te gaan naar het alternatief en lijkt zichzelf te verliezen in dit project. Hiermee zet ze al haar eerdere prioriteiten op het spel en lijkt het even alsof ze alles gaat verliezen… Onderhuids is geschreven door de Nederlandse schrijfster Suzanne Gerdin.

Mannenpakken / vrouwenhakken – Jessica Maes en Suzanne Slotboom

Milou is 25 als ze een jarenlange relatie verbreekt en opnieuw haar weg moet vinden in het liefdeslandschap. Ze begint met daten, maar tijdens een afspraakje met een man raakt ze ontzettend geïntrigeerd door de prachtige, lange benen van een vrouw. Het is verwarrend: is ze nu aangetrokken tot vrouwen? Om dit uit te zoeken pakt Milou haar hoge hakken uit de kast en besluit op pad te gaan. Ze leert meer en meer vrouwen kennen en ontdekt steeds meer over zichzelf en haar verlangens. Toch blijkt de zoektocht naar de ware liefde niet zo makkelijk als het lijkt en Milou ervaart behoorlijk wat moeilijke obstakels. De liefde op hoge hakken, zonder mannenpakken, is lang niet altijd zo makkelijk.

De toegift – Carry Slee

Carry Slee is bekend om haar razend populaire kinderboeken, maar de auteur heeft izchzelf ook bewezen als goede schrijfster wat betreft boeken over volwassenen. In “De Toegift” beschrijft Slee de liefde tussen een jonge vrouw en haar twee geliefden. Dat alleen kringt al spannend genoeg, toch? De drie geliefdes zijn met elkaar verbonden door een jeugdtrauma waar ze nog steeds pijn van ervaren. Als de jonge vrouw zich op een gegeven moment losstrekt, ontdekt ze echte liefde en vindt ze een nieuwe passie: schrijven. Binnen de wereld van de boeken en het schrijven voelt ze zich warm en veilig. Totdat haar relatie met haar uitgever onder druk komt te staan omdat de vrouw bepaalde verlangens heeft…. In de toegift zien we Slee op een andere manier. Drama, spanning, liefde en seksualiteit: het passeert allemaal de revue in De Toegift.

Sinaasappels zijn niet de enige vruchten – Jeanette Winterson

Winterson is inmiddels een gevestigde naam in de boekenwereld. Haar boeken gaan als warme broodjes over de toonbank, en haar debuutroman is een echte klassieker onder de lesbische boeken. In sinaasappels zijn niet de enige vruchten, beschrijft ze het leven van een geadopteerd meisje wat opgroeid in een Engels middenklasse gezin in de jaren 60. Je leest hier onder andere over religieus fanantisme en over hoe krachtig en intens liefde kan zijn. Volgens velen het beste lesbische boek ooit geschreven. Door de geloofwaardigheid van de schrijfster lijkt het net alsof je je tijdens het lezen van dit boek écht in de jaren 60 van de vorige eeuw bevindt.

Twee vrouwen – Harry Mulisch

Fans van lezen zullen Harry Mulisch zeker kennen. Hij is één van “de grote drie” die we in de Nederlandse literatuur kennen. Het drietal wordt naast Mulisch gevormd door Willem Frederik Hermans en Gerard Reve. Twee vrouwen is echt een Nederlandstalige klassieker en vaak de eerste waar je aan denkt bij een lesbisch boek. Dit boek is niet per se een ‘leest lekker weg’ boek voor op het strand, maar kent veel literaire verwijzing naar mythes of verhalen uit de klassieke oudheid. Het boek is daarentegen wel vrij dun: je kunt er dus gerust de tijd voor nemen. In dit verhaal beschrijft Mulisch de fatale liefde tussen twee vrouwen.