Te zwaar? Zo los je dat op een gezonde manier op

Ben je zwaarder dan goed is voor je gezondheid? Dan is het zaak om daar iets aan te gaan doen. Je overtollige kilo’s binnen een paar weken of maanden kwijtraken zal je waarschijnlijk niet gaan lukken; je hebt er tenslotte ook een stuk langer over gedaan om ze te ‘kweken’. Wees je er dus van bewust dat je een traject ingaat dat best even kan gaan duren, eentje waarin kilo’s verliezen misschien centraal staat, maar waarin het minstens zo belangrijk is om te ontdekken hoe je deze overtollige kilo’s eigenlijk hebt opgelopen. Alleen zo kun je tenslotte voorkomen dat ze er binnen de kortste keren gewoon weer aan zitten.

Het gebeurt niet binnen een weekje

Te zwaar worden, dat gebeurt je niet binnen een weekje. Het is vaak een proces van vele jaren, waarin je steeds een klein beetje aankomt. Uiteindelijk breekt bij veel mensen het moment aan waarop tijdens het BMI berekenen blijkt dat je echt te zwaar bent, medisch gezien of naar je eigen voorkeur, en je hier iets aan wilt gaan doen. En liefst een beetje snel ook! Logisch: afvallen kost de meeste mensen moeite, en daar willen we graag voor beloond worden, zo snel mogelijk. Toch is het verstandig om vanaf het begin realistisch te zijn: die kilo’s zijn er niet binnen een paar weken bijgekomen, verwacht dan ook niet dat je ze binnen een maand kwijt zal raken.

Om echt goed af te kunnen vallen, is het eigenlijk goed om eens een weekje bij te houden wat je nu eigenlijk eet. Gewoon, op het moment dat je nog ‘normaal’ eet. Door dit duidelijk in kaart te brengen, zie je misschien direct al waar het mis is gegaan. Misschien is je lunch wel standaard ongezond en veel te vet. Of eet je ’s avonds meer dan je eigenlijk nodig hebt. Misschien komen iedere avond wel ongezonde snacks tevoorschijn als je tv kijkt? Kijk kritisch naar je eigen eetgewoontes, en bepaal waar je aanpassingen moet gaan doen. Dat hoeven niet eens hele grote te zijn, wat kleinere porties of alleen nog in het weekend snacken kan voldoende zijn. De basis van gezond afvallen is het kweken van een gezonder eetpatroon. Zo verdwijnen de kilo’s misschien niet zo snel, maar zorg je wel dat ze ook echt weg zullen blijven.

Combineer het met wat extra beweging

Besluit je te gaan voor een gezonder eetpatroon, probeer dan ook meteen een beetje extra beweging in je leven aan te brengen. Het is juist deze combinatie die ervoor zorgt dat je gemakkelijker een gezond gewicht zal bereiken en behouden. Wat vaker de trap nemen in plaats van de lift, eens op de fiets naar je werk en niet met de auto, eens lopend een boodschapje halen; allemaal kleine dingetjes die bij elkaar opgeteld voor een gezonde hoeveelheid extra beweging kunnen zorgen. Probeer ook dit, net als een gezonder eetpatroon, permanent aan te passen in je leven. Dan zal je zien dat de extra kilo’s langzaam maar gestaag zullen verdwijnen, en hierna ook weg zullen blijven.

De redactie van Vrouw & Passie plaatst regelmatig informatieve artikelen over verschillende thema's. De thema's lopen uiteen van werk en gezondheid tot aan ondernemende vrouwen. We stellen onze artikelen met zorg samen en hopen onze bezoekers te inspireren.