Een woonverzekering kiezen: hoe bescherm je jouw inboedel het beste?

Veel mensen weten niet hoe je een woonverzekering afsluiten eruitziet. Als je iemand in jouw omgeving vraagt of hij een verzekering heeft afgesloten, kan het ook zomaar zijn dat je als antwoord ‘nee’ krijgt. Terwijl het hebben van een goede verzekering een vereiste is om zo veel mogelijk gemoedsrust te krijgen en niet voor torenhoge kosten te staan in het geval van schade. Alleen kan dit uitsluitend als je de verzekering vindt die het beste bij je past. Je moet daarom als eerste jouw behoeften bepalen. Wat wil je precies verzekeren? Een inventarislijst samenstellen van de waardevolle spullen en de bijbehorende waarde kan helpen om een beeld te krijgen van het verzekeringsbedrag. Vergeet geen enkele ruimte van de woning. Overal kan immers iets zijn om mee te verzekeren. 

De dekking die bij je past

Zodra je weet wat jouw behoeften zijn, is het tijd om naar de dekkingen te kijken. De verzekeringen zijn nooit gelijk. Zo zijn er varianten die uitsluitend voor de basis bedoeld zijn, terwijl andere opties juist veel uitgebreider zijn. Daarnaast zijn de dekkingen voorzien van bepaalde zaken die wel of niet verzekerd zijn. Dit is het punt dat lastig is voor velen. Want hoe kan je er dan voor zorgen dat de dekking volledig bij je past? Het belangrijkste is dat er niets in de uitsluitingen staat wat je in jouw woning hebt. Of als jouw woning in een gebied met overstromingen ligt, is het wel zo handig als dit ook onder de dekking valt. Indien de basis niet genoeg is, moet je de aanvullende opties bekijken die voorkomen dat je alsnog veel extra geld kwijt bent aan herstel of vervanging van de spullen. 

Het verzekerde bedrag kiezen

Nadat je de dekking voor de inboedelverzekering Univé hebt gekozen, kan je verder naar het juiste bedrag. Het verzekerde bedrag moet helpen om de kosten te kunnen dekken in het geval van schade. Het is ook het bedrag dat de verzekeringsmaatschappij uitbetaald als je een schadeclaim indient. Je moet voorkomen dat het bedrag te laag is. Zorg dat het bedrag voldoende is om al jouw bezittingen te vervangen in het geval van verlies. Hoewel het maken van een schatting lastig is, moet je dus wel kritisch naar al jouw spullen kijken. Hoe ruimer je het inschat, hoe groter de kans is dat je een goed bedrag terugkrijgt en niet lang zonder spullen hoeft te zitten. 

Het eigen risico bepalen

Een laatste factor bij het vinden van een verzekering die jouw inboedel beschermt tegen schade is het eigen risico dat hierbij komt kijken. Het is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade voordat de verzekeraar jou de rest van het bedrag uitkeert. Het eigen risico kan een verschil opleveren bij de maandelijkse premie die je moet betalen. Hoe hoger je het bedrag zet, hoe lager het bedrag is dat je maandelijks betaalt aan jouw verzekeraar. Maar vergeet niet dat je dit bedrag ook moet kunnen dragen bij schade.